25 juni 2024
Thumbnail voor Trentino Marketing over de Italiaanse fietsroute van de Dolomieten naar het Gardameer

Trentino Marketing over de Italiaanse fietsroute van de Dolomieten naar het Gardameer

Kunnen jullie wat meer vertellen over deze route?
Zeker! De nieuwe fietsroute begint in Val di Sole, vanuit Malé en komt, na 110 km, aan in Riva del Garda. De route loopt van de Brenta Dolomieten naar de olijfgaarden van het Gardameer, via secundaire wegen en weinig bereden boswegen. Bij het ontwerpen van het fietspad is veel belang gehecht aan de mogelijkheid om de reis duurzaam te maken. Het beginpunt, Malé, is namelijk bereikbaar via de spoorverbinding Trento-Malé-Mezzana, met vertrek vanaf Trento (treinstation Trenitalia).

Het idee is om de gasten van Garda Trentino en de Brenta Dolomieten, met Madonna di Campiglio, een nieuwe fietservaring te bieden die de mediterrane omgeving van het meer dichter bij die van de Alpen en de Dolomieten brengt.

Waarom richt Trentino zich zo op het fietsen in Italië?
We weten dat fietsvakanties in Europa steeds populairder worden en dat meer dan 40 miljoen toeristen voor deze vorm van vakantie kiezen. Bovendien worden er fietsen die geschikt zijn voor off-road gebruikt, namelijk de zogenaamde gravel bikes of trekking bikes. Ook bos- en landwegen kunnen met een relatief lichte racefiets worden bereden en dit is ook de reden achter de megatrend van e-bikes.

Liefhebbers van fietspaden kunnen dankzij elektrische fietsen nu ook in de bergen fietsen. Een fascinerend perspectief voor de fietser, maar ook voor de Alpenoorden die meer toeristen willen aantrekken. In Trentino hebben we een groot netwerk van fietspaden met meer dan 400 km en veel routes en paden voor mountainbikes. Wij geloven dat deze vorm van toerisme een perfecte manier is om van onze regio te genieten: langzaam, duurzaam, veel mooie bezienswaardigheden om te bekijken en bezichtigen terwijl je fietst. We zien veel belangstelling van Nederlandse en Europese toeristen in het algemeen.

Wat maakt een avontuur per fiets zoveel mooier dan reizen per auto of een ander vervoermiddel?
Het geeft je de mogelijkheid om je op een langzamere en duurzamere manier te verplaatsen en je in een langzaam tempo onder te dompelen in een prachtig landschap. Ook kun je zo genieten van de verscheidenheid aan natuur, kleine dorpjes, de verandering van klimaat en landschap tijdens je reis van de Dolomieten naar het Gardameer.

Wat zijn de mooiste plekjes op de fietsroute die toeristen echt moeten bezoeken?
Er zijn natuurlijk zat mooie plekken te bekijken onderweg, maar we zullen een aantal voorbeelden geven. Madonna di Campiglio heeft een buitengewoon uitzicht op de Brenta Dolomieten. Maak is een korte omweg in Val Rendena om de verbazingwekkende Nardis watervallen in Val Genova te bewonderen. Of bezoek het mooie kasteel van Stenico of het nieuwe archelogische park van Fiavè. Ga langs het Tennomeer, de middeleeuwse dorpen van Tenno en Canale en dan de grote finale in Riva del Garda, afdalend aan de oevers van het meer.

Is de route haalbaar voor iedereen of is het alleen voor de sportiefste onder ons?
Het is bijna voor iedereen te doen, maar een beetje beentraining is wel aan te raden. Iedereen kan het programma aanpassen aan zijn voorbereiding en het traject in verschillende etappes verdelen. Op sommige trajecten is het mogelijk om gebruik te maken van de bicibus (fietsbus) en terug te keren met de trein, bijvoorbeeld van Rovereto, bereikbaar vanaf Riva del Garda via het fietspad, naar Malè in Val di Sole.

Dolomiti-Garda Route (stop bij het Tennomeer)

Is de route alleen over de weg, of zijn er ook delen waar je off road gaat?
DoGa is als volgt verdeeld: er is 51 km aan secundaire wegen met weinig verkeer, 25 km aan fietspaden, 20 km off-road met onverharde wegen en 15 km over hoofdwegen waar ook auto’s rijden.

Wat voor keuzes hebben toeristen qua type fiets of extra activiteiten langs de route?
Er zijn veel fietsverhuurcentra en zij bieden alle soorten fietsen aan, inclusief e-bikes. Er zijn op verschillende plaatsen allerlei activiteiten te beleven. In Val di Sole zijn rafting en tal van andere sporten mogelijk. Val Genova en Val Nambrone, lateraal aan Val Rendena, zijn de bekendste toegangswegen naar de wereld van het ijs met Adamello en Presanella. Bovendien zijn er langs de weg veel plaatsen waar toeristen kunnen stoppen voor een heerlijke pauze.

Meer informatie over wat Trentino te bieden heeft op het gebied van fietsen, is te vinden op de website.Recente berichten