13 juni 2024
Thumbnail voor Whatsappen met… Eef Belckx (Tourism Ireland) over St. Patrick’s Day

Whatsappen met… Eef Belckx (Tourism Ireland) over St. Patrick’s Day

Wat houdt St. Patrick’s Day precies in? En wie is St. Patrick eigenlijk?
St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland op 17 maart. De datum markeert de sterfdag van de heilige, Saint Patrick.
Saint Patrick is de beschermheilige van Ierland. Hij werd als jongen gevangengenomen vanuit Wales of Schotland en als slaaf naar Ierland gestuurd. Hij hoedde schapen voordat hij wist te ontsnappen en terugkeerde naar huis. Daar kreeg hij een visioen waarin hem werd geopenbaard dat hij terug moest naar Ierland om het christendom te verspreiden.

Waarom draagt iedereen op deze dag groen?
De kleur groen is synoniem aan St. Patrick’s Day en is de kleur die geassocieerd wordt met Ierland. Op 17 maart dragen daarom mensen van Ierse afkomst over de hele wereld een groen outfit.

Wat zijn normaal gesproken de hoogtepunten om te bezoeken of te doen tijdens St. Patrick’s Day?
In Ierland vinden eigenlijk altijd allerlei soorten optochten plaat. De grootste is in Dublin, met een enorme optocht, inclusief muziek en praalwagens. In Belfast vindt ook een carnavaleske optocht plaatst en diverse concerten. Daarnaast zijn er tal van optredens en festivals die allen in het teken staan van de Ierse identiteit.

Hoe wordt het dit jaar in Ierland gevierd?
Van Belfast tot Cork worden virtuele evenementen georganiseerd die de hele wereld samenbrengen om de feestdag te vieren. In Dublin heeft het St. Patrick’s Festival (12-17 maart) een eigen tv-zender. Hier zijn een groot aantal liveoptredens te zien met als hoogtepunt een spectaculaire virtuele optocht. In Armagh viert het ‘At Home with St Patrick’s Festival’ de Noord-Ierse wortels van de heilige met een levendig onlineprogramma vol cultuur, muziek en dans.

Jullie houden vandaag een online evenement genaamd ‘St. Patrick’s Day At Home’. Wat gaan jullie precies doen om het toch te vieren?
Vandaag om 20u zenden we live, vanuit drie van Ierlands populairste pubs, een interactieve St Patrick’s Day show uit. Dit is een 1,5 uur durend programma vol Ierse muziek & dans, optredens van speciale gasten en een aantal verrassingen. En iedereen kan deelnemen , live, vanuit de huiskamer, de tuin of waar men zich ook begeeft! Op www.ireland.com/stpatricksdayathome is meer informatie te vinden.

Is St. Patrick’s Day eigenlijk ook bekend in Nederland?
Het is echt een internationaal feest en wordt in meer landen gevierd dan welke andere nationale feestdag. Iedereen kan meevieren en zich ‘Iers voor een dag’ voelen. Ook veel Nederlanders doen volop mee aan de festiviteiten. Normaal gesproken vindt er in Den Haag, het grootste St Patrick’s Day festival van Nederland plaats. Dit jaar kleuren meer dan 700 iconische gebouwen over de hele wereld groen op 17 maart om onze nationale feestdag te vieren, waaronder Sydney Opera House, de Niagara watervallen, de toren van Pisa en dichter bij huis... het Kissing Couple XXXL in Amsterdam.Recente berichten