16 juni 2024
Thumbnail voor Whatsappen met… Mattijs ten Brink (Sunweb Group) over de ‘proefvakantie’

Whatsappen met… Mattijs ten Brink (Sunweb Group) over de ‘proefvakantie’

Begrijp je het besluit van het kabinet om het reisverbod te verlengen?
“Ja, ik snap het wel. Zolang de horeca en winkels dicht blijven, zullen de reizen ook nog niet van start gaan. Het kwam dus niet als een verrassing. Maar we zijn wel heel blij dat we deze eerste stap kunnen zetten. Er liggen ook al plannen voor proefreizen met andere organisaties, dus we merken wel dat het kabinet concreet stappen wil zetten om toe te werken naar het openen van de grenzen.”

Waarom besloten jullie met Transavia te vliegen naar Rhodos?
“Het lag voor de hand dat we dit samen met Transavia zouden doen, omdat zij onze grootste partner zijn. Ook is Transavia een neutrale partij waar andere ook gebruik van kunnen maken. We kozen voor Rhodos, omdat we graag naar Griekenland wilden en dit een belangrijke bestemming voor ons is. We keken ook welke lokale overheden en partners nog actief waren en wie bereid was om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is. Van personeel dat getest wordt tot het vliegveld dat alle faciliteiten verzorgd. Het is echt een samenwerking tussen allerlei partijen.”

Wat kunnen de reizigers precies verwachten van de proefreis?
“Het is heel recht toe recht aan. Het is een all-inclusive reis voor 399 euro waarbij de reizigers voor vertrek, voor terugkomst naar Nederland en na vijf dagen in thuisquarantaine worden getest. Vanmiddag om 18:00 kunnen consumenten tussen de 18 en 70 jaar zich aanmelden. Reisagenten kunnen de proefreis niet boeken voor hun klanten. We willen wel reizigers uit alle leeftijdsgroepen, maar verder is het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Op het resort leef je in een bubbel waar er verder wel aan de lokale regelgeving wordt gehouden. Vrijwel alles is open, zoals het waterpark, en reizigers kunnen dus echt vakantie vieren.”

En wat verwacht je, om 18:05 helemaal volgeboekt?
“Ik krijg die vraag vaker. Maar ik weet het gewoon echt niet. Het is heel lastig in te schatten. De site voor het aanmelden kon al bezocht worden zonder je te kunnen aanmelden. Na de aankondiging gisteravond waren er 6000 bezoekers op die website. Ook kregen we veel telefoontjes met vragen.”

Wat denken jullie te leren van deze test?
“We gaan voornamelijk kijken hoe de reis wordt ervaren door de reizigers. En dan met name hoe de maatregelen worden ervaren. We leren wat wel werkt en wat niet. De komende tijd zullen verschillende maatregelen blijven waar we met het organiseren van vakanties rekening mee moeten houden. Hoe reizigers die maatregelen ervaren is dus een belangrijk punt

Daarnaast kijken we natuurlijk naar de medische kant en het effect wat het leven in de bubbel heeft. We houden in de gate of er mogelijke besmettingen zijn en bij klachten tijdens de reis wordt er meteen getest. Resultaten delen we openlijk zodat andere organisaties er ook weer van kunnen leren en we dit samen kunnen ontwikkelen.”

Had je zelf niet mee gewild op de reis?
“Ik had best zelf mee gewild ja, het lijkt me heerlijk. Er is hier alleen nog genoeg werk te doen voor mij en ik wil onze klanten natuurlijk alle ruimte bieden om deel te kunnen nemen aan de reis. Ik zal er wel zijn om de 189 passagiers uit te zwaaien als ze vertrekken naar Rhodos.”Recente berichten