19 juli 2024
Thumbnail voor Doortrekken Noord-Zuidlijn naar Schiphol op losse schroeven

Doortrekken Noord-Zuidlijn naar Schiphol op losse schroeven

DEN HAAG - Het is onzeker of het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol doorgaat: het kabinet moet bezuinigen en haalt ruim 1,5 miljard euro uit het project. Wel blijft er nog ongeveer 900 miljoen euro over, zodat de komende jaren verder gewerkt kan worden aan de plannen. In 2025 moet er een zogeheten voorkeursvariant liggen voor de uitvoering.


Maar daarna is toch er echt geld nodig om het project uit te voeren: een veelvoud van die 900 miljoen. Dat wil het huidige demissionaire kabinet aan een volgend kabinet laten, blijkt uit de begrotingsplannen die op Prinsjesdag bekendgemaakt zijn.

Alle ministeries moeten bezuinigen en volgens het ministerie van Infrastructuur was het een kwestie van keuzes maken. De bewindslieden Mark Harbers (minister van Infrastructuur) en Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur) wilden niet dat projecten die nu al konden doorgaan alsnog gestopt zouden worden. Ook wil het kabinet de reservering voor de Lelylijn intact laten.

De Noord-Zuidlijn is een metrolijn die van Amsterdam-Noord via het centrum naar station Zuid loopt. In 2018 werd de lijn geopend. Door de lijn door te trekken naar Schiphol en Hoofddorp, zou het zeer drukke treinstation van de luchthaven ontlast worden en zou er meer ruimte op het spoor komen voor Intercity's en internationale treinen. Bovendien zou met de metro een groter deel van Amsterdam zonder overstap bereikbaar worden vanaf Schiphol.

"Enorm geschrokken"
De gemeente Amsterdam is "enorm geschrokken van het nieuws", aldus verkeerswethouder Melanie van der Horst. "Het belang van het doortrekken van de Noord-Zuidlijn, het sluiten van de ringlijn en de aanleg van Zuidasdok zijn van zo'n grote meerwaarde voor de regio en het land dat we ervan uitgaan dat het Rijk zich aan de afspraken houdt en het nieuwe kabinet het tekort weer aanvult."

Schiphol laat in een reactie weten dat de luchthaven zich blijft inzetten voor het doortrekken van de metrolijn. "We vertrouwen erop dat we samen met onze vervoerspartners en het (nieuwe) kabinet de gemaakte afspraken kunnen voortzetten." De luchthaven benadrukt dat de Noord-Zuidlijn van groot belang is voor Schiphol, vooral met het oog op de bereikbaarheid.