19 mei 2024
Thumbnail voor Holland America Line biedt tijdelijk onderkomen aan Oekraïense vluchtelingen

Holland America Line biedt tijdelijk onderkomen aan Oekraïense vluchtelingen

ROTTERDAM - Als onderdeel van een overeenkomst tussen de Nederlandse overheid en de gemeente Rotterdam wordt het cruiseschip Volendam van Holland America Line gebruikt om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Het schip legt drie maanden aan in Rotterdam om een tijdelijk onderkomen te bieden aan ongeveer 1.500 Oekraïners.


De opvang van de Oekraïense vluchtelingen is onderdeel van de opdracht van de Nederlandse overheid om vijftigduizend mensen die de oorlog in hun thuisland zijn gevlucht, te huisvesten. “Ons bedrijf is opgericht in Rotterdam met als missie immigranten overzee aan een beter leven te helpen. Dus wij zijn trots een klein onderdeel te zijn van een soortgelijke missie voor Oekraïners die op tragische wijze hun land moeten verlaten”, vertelt Gus Antorcha, president van Holland America Line.

Geannuleerde reizen
Het schip van Holland America Line zou op 15 mei weer in de vaart worden genomen, met reizen van Rotterdam naar Noorwegen, de Britse eilanden en IJsland. Om drie maanden onderkomen te kunnen bieden, annuleert de rederij drie van die reizen en hervat het de dienst op 3 juli. Gasten zijn op de hoogte gebracht en worden ondergebracht op vergelijkbare routes. “Wij bieden onze excuses aan voor het ongemak dat dit zal veroorzaken voor gasten die al geboekt hebben op de geannuleerde reizen”, aldus Antorcha. “We hopen dat ze de ongekende ernst van deze situatie begrijpen.”

Volgens de charter-overeenkomst gaat Holland America Line drie maaltijden per dag serveren, biedt het opvang aan in privéhutten, levert het schoonmaakdiensten, biedt het toegang tot het gebruik van openbare ruimtes, fitnessfaciliteiten, internettoegang en andere benodigdheden. Volendam wordt bemand met ongeveer 650 bemanningsleden. Het schip meert aan in Merwehaven, een vrachthaven aan de noordzijde van de Maas in Rotterdam.