16 juni 2024
Thumbnail voor Passagiersaantal Schiphol gestegen, maar blijft achter bij niveau voor corona

Passagiersaantal Schiphol gestegen, maar blijft achter bij niveau voor corona

SCHIPHOL - In oktober 2022 reisden 4,9 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Dit is een stijging van 31 procent ten opzichte van het voorgaande jaar toen er 3,7 miljoen passagiers via de luchthaven reisden. Het aantal passagiers in oktober 2022 blijft nog wel achter bij het aantal passagiers van voor corona, in oktober 2019. Toen reisden 6,4 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol.


Van de 4,9 miljoen passagiers, hadden 1,7 miljoen reizigers een overstap op Schiphol. Dit zijn circa 850.000 unieke passagiers, die in de internationale telwijze tweemaal worden geteld: als passagier bij aankomst en als passagier bij vertrek. 3,4 miljoen reizigers gingen naar of kwamen van een bestemming binnen Europa. Bijna 1,5 miljoen reizigers vlogen van of naar bestemmingen buiten Europa.

Schiphol kampt dit jaar met een tekort aan personeel, vooral bij de beveiligingscontrole. Dit heeft ervoor gezorgd dat passagiers vaak in lange wachtrijen tot buiten de terminal moesten staan. Soms werd de situatie zo chaotisch dat reizigers hun vlucht misten en luchtvaartmaatschappijen vluchten moesten schrappen. Tot aan de dag van vandaag geldt er nog een beperking op het aantal reizigers dat vanaf Schiphol mag vliegen. Dit heeft de drukte op de luchthaven wel ten goede gedaan, al zijn de luchtvaartmaatschappijen nog steeds ontevreden over dit besluit.

Vracht  
Het aantal volledige vrachtvluchten is ten opzichte van 2021 gedaald van 2.019 naar 1.585 vluchten. Het totale vervoerde volume was in oktober 2022 125.358 ton.