16 september 2024
Thumbnail voor Prijsvrij/D-reizen verbolgen over onderzoek Consumentenbond: ‘Bond richt pijlen keer op keer onterecht op ons’

Prijsvrij/D-reizen verbolgen over onderzoek Consumentenbond: ‘Bond richt pijlen keer op keer onterecht op ons’

Prijsvrij/D-reizen is verbolgen over een onderzoek van de Consumentenbond. Uit dat onderzoek liet de bond blijken dat de reisaanbieders vaak nog steeds misleidende prijzen op hun websites laten zien.

De consumentenorganisatie controleerde dertig willekeurige aanbiedingen van Prijsvrij en D-reizen en stelt dat de prijs bij 27 daarvan hoger of lager uitviel. Van de tien grote reisaanbieders in Nederland zijn Prijsvrij en D-reizen de enige die nog beterschap moeten tonen volgens de Consumentenbond. De andere acht grote aanbieders zouden na een eerder onderzoek van de bond hun prijsbeleid al hebben aangepast.

Prijsvrij en D-reizen benadrukt dat zij "volledig in overeenstemming met de geldende regelgeving" handelen. "Bij Prijsvrij Vakanties en D-reizen boekt de consument altijd het meest actuele aanbod tegen de op dat moment meest scherpe marktprijs", reageert de organisatie. "De wijze waarop de Consumentenbond haar pijlen nu keer op keer ten onrechte op Prijsvrij Vakanties en D-reizen richt lijkt meer ingegeven door de wens van de Consumentenbond om de zoveel tijd de nodige aandacht te creëren, dan dat hier daadwerkelijk het belang van de consument wordt gediend."

De reisorganisatie trekt het hele onderzoek van de Consumentenbond in twijfel omdat "de betrokken journalist zich tevens als zzp'er laat inhuren voor opdrachten door diverse partijen in de reisbranche. Zo biedt hij zelf reizen naar Kreta aan. Je kunt in dat kader vraagtekens plaatsen bij de onafhankelijkheid van onderzoeken die voor de Consumentenbond worden gedaan", besluiten Prijsvrij en D-reizen.

De reisorganisatie reageerde begin dit jaar ook al fel op de aantijgingen van de bond. Ook in februari schreef dat de bond dat de reisorganisatie “klanten probeert te lokken met misleidende aanbiedingen.” Daags na het bericht reageerde het concern begin dit jaar al fel. Zo noemde Prijsvrij/D-reizen het onderzoek misleidend en tendentieus. “De Consumentenbond stelt ten onrechte dat het om 'lokkertjes' zou gaan, en in dat kader in 100 procent van de gevallen de prijzen van Prijsvrij Vakanties en D-Reizen niet zouden kloppen. Dit terwijl uit ditzelfde onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in de helft van de onderzochte reizen de prijzen bij Prijsvrij Vakanties en D-Reizen juist dalen! Daar betaalt de consument dus minder dan de prijs waarmee geadverteerd wordt”, liet het reisconcern destijds weten.