16 juni 2024
Thumbnail voor Schiphol-topman: nieuwe terminal is op termijn alsnog nodig

Schiphol-topman: nieuwe terminal is op termijn alsnog nodig

SCHIPHOL - Schiphol wil op termijn alsnog een geheel nieuwe terminal bouwen. Dit zegt president-directeur Dick Benschop in een vraaggesprek met Luchtvaartnieuws Magazine. Hoewel de regering van plan is het aantal vliegbewegingen op Schiphol vanaf eind 2023 te beperken, van het huidige maximum van 500.000 naar 440.000, denkt Benschop dat het aantal vervoerde passagiers toch zal stijgen, omdat airlines grotere vliegtuigen in zullen zetten. In dat kader zullen er ook extra faciliteiten nodig zijn, zo redeneert hij.


Benschop denkt overigens dat die krimp nog niet precies vaststaat. Zo is er mogelijk nog te schuiven met de aantallen en ook met het jaartal waarin de opgelegde vermindering van vluchten zou moeten ingaan. Een latere datum zou betekenen dat airlines meer tijd hebben om grotere vliegtuigen aan te schaffen en/of operationeel te maken. Zo vervangen KLM en Transavia hun vloot Boeing 737’s door Airbus A320neo’s en A321neo’s, die aanzienlijk meer stoelen aan boord hebben.

Vertrekhallen
Schiphol heeft nu drie terminals (vertrekhallen). De bouw van een vierde terminal staat al jaren in de planning, maar tijdens de pandemie daalde de vraag naar luchtvervoer dramatische en stelde de luchthaven de bouwplannen uit.

Nu corona lijkt verslagen en de passagiersaantallen zich heel snel aan het herstellen zijn, komt ook de nieuwe terminal weer in het vizier bij de directie van Schiphol. Benschop noemt geen datum of jaar waarin de bouw zou kunnen beginnen. Het FD meldt maandag dat er een tenderproces is gestart, met een zogeheten marktconsultatie, en dat in 2026 de eerste palen in de grond zouden kunnen gaan. In 2032 zou dan de terminal in gebruik genomen kunnen worden. Schiphol wil dat tegenover de krant nog niet bevestigen.

Lees het hele interview in de september-editie van Luchtvaartnieuws Magazine.Een impressie van de nieuwe terminal, ontworpen door KAAN Architecten. Het ontwerp wordt nog aangepast.