19 juli 2024
Thumbnail voor Schiphol trekt ruim duizend nieuwe beveiligers aan

Schiphol trekt ruim duizend nieuwe beveiligers aan

DEN HAAG – Schiphol heeft op dit moment ruim duizend kandidaten in screening voor werk bij de beveiliging, in opleiding of al aan het werk bij de security. Daarmee is de doelstelling om dit voorjaar 850 nieuwe medewerkers te werven gehaald.


Dat schrijft minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Of Schiphol in de zomervakantie zonder beperkingen kan functioneren, is nog niet duidelijk. De luchthaven heeft nog geen besluit genomen over de capaciteit in de zomerperiode, aldus Harbers.

Daarbij blijft het volgens de minister belangrijk dat het aantal vluchten aansluit bij de beschikbare personele capaciteit. Eventuele maatregelen en beperkingen moeten tijdig worden aangekondigd, zodat luchtvaartmaatschappijen en hun klanten daar rekening mee kunnen houden.

Grondafhandelaars
De minister zegt in zijn brief niets over hoe het staat met de werving van personeel bij de grondafhandelaars, die hiervoor zelf verantwoordelijk zijn. Op Schiphol zijn zes bedrijven actief, die de (bagage)afhandeling verzorgen. Vakbond FNV waarschuwde eerder dit jaar voor personeelstekorten bij enkele afhandelaars.

Schiphol, FNV en de ministers Harbers en Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) hebben in april bestuurlijk overleg gehad over de arbeidsvoorwaarden voor grondmedewerkers. Daarbij is afgesproken dat de voorwaarden voor de zogeheten license to operate worden aangescherpt. Sinds 1 mei gelden er al strengere voorwaarden voor grondafhandelaars.