19 april 2024
Thumbnail voor Schiphol weer winstgevend in 2023, maar financiën ‘onder druk’

Schiphol weer winstgevend in 2023, maar financiën ‘onder druk’

Schiphol Group, waar naast de gelijknamige luchthaven ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport onder vallen, heeft vorig jaar weer winst gemaakt, na een fors verlies een jaar eerder. Maar belangrijke activiteiten binnen de organisatie zijn nog steeds "stevig verlieslatend". Daarom heeft het luchthavenbedrijf besloten geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders, waarvan de Staat en de gemeente Amsterdam de grootste zijn.

Schiphol Group heeft over 2023 een winst geboekt van 22 miljoen euro. Het jaar daarvoor ging er nog een verlies van 77 miljoen euro in de boeken. Maar bij het onderdeel Aviation werden nog flinke verliezen geleden. Onder deze tak vallen operationele activiteiten, zoals onder meer beveiliging, schoonmaak en onderhoud van luchthavens.

Het luchthavenbedrijf spreekt zelf van een "keerpunt". Ondanks de verbeterde resultaten, staan de financiën wel onder druk. Dat is volgens Schiphol Group het gevolg van gestegen kosten, investeringen en kwaliteitsverbeteringen.