14 juni 2024
Thumbnail voor Schiphol wil vanaf zomer 2023 af van beperking in aantal passagiers

Schiphol wil vanaf zomer 2023 af van beperking in aantal passagiers

SCHIPHOL - Eind maart 2023 denkt Schiphol weer evenveel passagiers te kunnen verwerken als voorheen. Dit heeft president-directeur a.i. Ruud Sondag woensdag gezegd tijdens een presentatie aan de media. “De operatie gaat terug naar normaal.” Er zit nog wel een “deadline” aan te komen. Over een maand weet de luchthaven of zij dit ook waar kan maken.


De instroom van nieuwe medewerkers bij de securitybedrijven verloopt volgens Sondag voorspoedig. Sinds zijn aantreden op 1 november zijn er netto 170 personeelsleden bijgekomen. Vanaf mei, doorlopend tot in de zomer, vormde de controle van passagiers en hun bagage een flessenhals op Schiphol doordat de private securitybedrijven te weinig mensen hadden. Ook de arbeidsomstandigheden waren niet goed, zegt Sondag nu, met “vieze kantoren”, te veel diensten die niet op elkaar aansloten en te lage lonen.

De directie is onder leiding van Sondag inmiddels over de eigen schaduw heen gestapt en bemoeit zich nu intensief met de security. “Het zijn weliswaar private bedrijven, maar ze werken onder ons en dan mogen wij er ook iets van vinden.”

Er stroomt nu snel nieuw personeel binnen, zegt Sondag. Van de 170 nieuwe werknemers (na aftrek van personeel dat is vertrokken) stuurt hij aan op een getal van 850, begin zomerdienstregeling 2023, eind maart.

“Het gaat nu al een paar maanden goed, door de regulering met minder passagiers. We kunnen momenteel het beloofde reiscomfort waarmaken en dat blijft ook zo.” Vanaf maart denkt Sondag weer evenveel passagiers aan te kunnen als in 2019.

Er is nog een maar: half januari kijkt de directie of de gestelde doelen ook daadwerkelijk haalbaar zijn.

Sondag heeft naar eigen zeggen ook een sterke mening over de voorgestelde krimp, die Schiphol vanuit Den Haag krijgt opgelegd, maar daarover spreekt hij in een vervolgbijeenkomst met de media.