14 april 2024
Thumbnail voor Titia Doornbos Clevering reist alleen door Mauritius en dat voelt best avontuurlijk

Titia Doornbos Clevering reist alleen door Mauritius en dat voelt best avontuurlijk

PORT LOUISE - Als Titia Doornbos Clevering, TUI at Home, je vertelt dat haar taxichauffeur Sun heette en de horecamanager Wish, zou je haar dan geloven?  “I Wish Sunshine en mooie verhalen maar het is echt waar.” Voor veel mensen zal een reis naar Mauritius, uit zon, zee, strand en een beetje cultuur bestaan. Titia reist naar dit zonovergoten land om het te leren kennen. Alleen. En dat voelt best avontuurlijk.


Mauritius, het land waar de Dodo is uitgestorven, maar de gastvrijheid zeker niet. Het land wat niet lijkt te kunnen kiezen of ze liever Frans of Engels waren, maar ondertussen uitgegroeid is tot een onafhankelijk land waar vele culturen en geloofsovertuigingen samenleven.

Een god op reserve?
Tijdens mijn gesprekken met taxichauffeurs, hotelpersoneel en gidsen leer ik veel over het leven op Mauritius. Om een familie te onderhouden werken papa en mama alle twee 8 à 14 uur per dag en mijn taxichauffeur vertelt dat hij twee dagen per maand vrij is. Hij is Hindoe, net als een groot deel van de bevolking, maar bid ook tot Jezus. Beter een god op reserve denkt hij misschien? Mijn taxichauffeur en ik moeten erg lachen als hij ontdekt dat Dutch, the Netherlands en Holland the same people zijn.  

Op mijn eerste dag besluit ik het kerkje met het rode dak op te zoeken, het ligt op loopafstand van mijn hotel. Het kerkje is de katholieke kerk Notre Dame Auxiliatirice, waarvan de oorsprong wat vaag is. Het is een herkenningspunt voor schepen, de eerste Engelse invloed… Leuk feitje, je kunt hier een trouwjurk huren voor een echte Mauritiaanse-huwelijksvoltrekking fotoshoot, wat populair is onder de Chinese toeristen. Voordat ik aankom bij het kerkje, spot ik een pastelkleurig, tempelachtig gebouw. Ik maak een paar foto’s en gluur naar binnen. Later in de week leer ik steeds meer over de geloven op Mauritius. Ik krijg zelfs de kans om in deze Tamil tempel binnen te kijken. Hindoeïsme is de meest aanbeden overtuiging hier, ik ben vooral onder de indruk van de bouwstijl van de Tamil-tempels.

 

Chateau de Labourdonnais

Hiken
Om het eiland te verkennen boek ik twee trips en maak ik een paar uitstapjes met een taxichauffeur. Een beetje avontuur met een hiking-gids die ik via facebook heb gevonden en de TUI experience excursie “The Colourfull South”. De Hiking-guy bleek ook fotograaf en kon niet stoppen met foto’s te maken van mij, ik liep met name te genieten van alle kleuren, uitzichten en lichtvallen. Hij nam me mee voor een wandeling op Le Pouce Mountain en de Minissy Waterval. En ondanks dat de Le Pouce trail een level 1 hike is, is hij best pittig voor Hollandse wandelaars die de vlakte gewend zijn. De route naar de waterval was minder uitdagend, maar de schoonheid van dit stukje Mauritius is lastig te evenaren denk ik.

Deze mening ga ik twee dagen later echter bijstellen. Tijdens de TUI Experience Tour neemt de gids mij mee naar een God’s Window replica. Hier geldt voor het Macchabee viewpoint hetzelfde als voor het uitzichtpunt aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika. De schoonheid is lastig te omschrijven. Het uitzichtpunt ligt in het Black River Gorges National Park vlak bij de Chamarel Waterval, en de weg ernaartoe is eveneens prachtig. We lunchen bij Le Chamarel Restaurant, hier geniet je van de Creoolse keuken, weids uitzicht op het sfeervolle terras en is zeker een aanrader. Tijdens de lunch vertelt de gids over het Hindoeïsme en de Grand Bassin tempel die we vanmorgen bezocht hebben. Ik leer over god Shiva en zijn zonen en het heilige meer, die als vervanging van de Ganges wordt gezien.

Ik ontdek nog een replica als ik een dag later Chateau de Labourdonnais bezoek. Dit plantage-huis lijkt als twee druppels water op de Oak Alley Plantation in Louisiana en is absoluut een must-see. Gebouwd in 1856, een prachtige oprijlaan en fascinerende veranda’s en balkons. Kom gerust rond lunchtijd, want je kunt hier heerlijk eten.

Grand Baia

Prachtige stranden
De prachtige stranden zijn hier niet te missen. Ze zijn openbaar en allemaal even fotogeniek. Sun laat mij zijn favoriet zien, Mont Coisy Beach, en vertelt dat de bevolking graag naar het strand gaat op een vrije dag.  Houd je van toeren? Je kunt in een uur of vier langs de kustweg een rondje over het eiland rijden als je zelf een auto hebt. Ik zou autohuur alleen aanraden als je stressbestendig bent en iets van links-rijden-ervaring hebt.

Mauritius, een land waar iedereen een week heen zou moeten gaan, niet alleen om te genieten van de stranden en het heerlijke eten, maar ook om te leren over omgangsvormen, lief zijn voor moeder aarde en elkaar.

Hotel tips:

Coin de Mirre Attitude: Op en top gastvrijheid, goedlachs personeel en goed eten. Het hotel ligt vlak bij het leuke Grand Baia, neem de bus of een taxi. Op zoek naar een leuk hotel voor een single of een goed sfeervol 3 sterrenhotel? Deze boeken!

De Attitude hotels zijn erg bezig zijn met duurzaamheid en natuur. Zo leen je hier een dopper die je kunt vullen met tapwater en ze stimuleren gebruik van eco friendly zonnecrème om het koraal te beschermen.

Lagoon Attitude: Opgezet in drie delen; een rustig adult only zwembad, een gezellig zwembad met muziek, bar en restaurant en een regio bij het strand. Het hotel heeft kamers met jacuzzi op het balkon en kamers met direct toegang tot het strand.

Zilwa Attitude: Een geweldige entree die verrassend genoeg niet de receptie is maar de bar. Leuke restaurants op het strand. Mooie kamers, een geweldige kidsclub met een hele lieve juf and an amazing spa. Sorry maar het Nederlandse ‘mooi’ dekt de lading niet.

Cannonier Beachcomber: Rustgevende sfeer met een mooi strand en een prachtig restaurant aan het strand, met de bekende kanonnen op het terras. De parkachtige opzet geeft een luxe indruk.

Trou aux Biche Beachcomber: Dit grote hotel bestaat uit blokken met allemaal een eigen zwembad waar rust een goede omschrijving is. Het centrale zwembad ligt bij het strand met diverse restaurants. Allemaal met prachtig uitzicht en open terrassen. Ruime kamers met familie suites en een enthousiaste sport/golf manager.

Lux Grand Baia: Het nieuwe Lux hotel is in één woord prachtig. Een warm welkom en het zwembad is niet beter te beschrijven dan een sfeervolle Beach club. Geweldig uitzicht over zee en een huisrif voor de deur. Een mooi familie zwembad en een adult only rooftoppool.