19 juni 2024
Thumbnail voor Twee vliegtuigen elkaar te dicht genaderd na vertrek Schiphol

Twee vliegtuigen elkaar te dicht genaderd na vertrek Schiphol

Afgelopen donderdag, 16 mei, zijn twee vliegtuigen elkaar na het vertrek van Schiphol dichter genaderd dan de separatieminima voorschrijven. Het ene vliegtuig vertrok van de Kaagbaan (24) en het andere van de Aalsmeerbaan (18L).

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft het voorval gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport. LVNL doet er zelf ook onderzoek naar.

Welke maatschappijen erbij betrokken waren, en om welke vluchten het gaat, is (nog) niet bekendgemaakt.

Seperatieminima
Om het vliegverkeer zonder ongelukken te laten verlopen, moeten vliegtuigen op voldoende afstand van elkaar blijven. Daarom gelden er zogeheten seperatieminima waarin de minimale afstand tussen vliegtuigen is vastgelegd.

Die minima zijn zeer ruim, en overschrijding daarvan hoeft niet direct voor acuut gevaar te zorgen, maar het levert wel een verhoogd risico op.

De luchtverkeersleiding, in dit geval dus LVNL, is verantwoordelijk voor de handhaving. Luchtverkeersleiders geven de piloten van vliegtuigen koers-, hoogte- en snelheidsinstructies, zodat de minima normaliter niet worden onderschreden. Wat er dit keer misging wordt nu onderzocht.