20 juli 2024
Thumbnail voor Vakantievieren op Kreta: ZRA Minet van Wees bekeek het met eigen ogen

Vakantievieren op Kreta: ZRA Minet van Wees bekeek het met eigen ogen

LEERSUM - Zelfstandig reisadviseur bij TravelXL Minet van Wees is afgelopen weekend naar Rethymnon op Kreta geweest om eens met eigen ogen te bekijken hoe de situatie daar is. Reisbizz.nl ging in gesprek met Minet om haar ervaring van het vakantievieren in coronatijd te delen. “Nederlanders zijn er nog niet volop.”


Minet zou in juni al naar Kreta gaan, maar toen het eiland weer code oranje kreeg, had ze omgeboekt naar Gran Canaria. Daar heeft ze een aantal RIU Hotels bezocht. “Toch bleef Kreta in mijn achterhoofd rommelen. Vorige week had ik drie boekingen gemaakt naar Kreta maar zei ik, grappend tegen mijn vriend, helaas niet voor onszelf. Toen mijn vriend zich afvroeg waarom we er niet gewoon heen gingen, hebben we de agenda’s erbij gepakt en meteen geboekt.”

Gezellig druk
Een lange vakantie werd het niet. “Vrijdagochtend gingen we heen en maandagavond weer terug. Het zijn slechts vier dagen, maar we hebben er uitgehaald wat er in zit.” Minet verbleef in Princess Irini. “Dat is van een vriendin en ik ging daar ook heen om een film te maken van de accommodatie die ook via TUI wordt verkocht.” Minet bezocht ook andere hotels om een beeld te krijgen van hoe het nu is. “Je merkt dat ze daar op klanten zitten te wachten. Er zijn wel toeristen maar er kunnen er nog veel meer bij.”

Volgens Minet zitten tussen de toeristen weinig Nederlanders. “Er zijn veel Duitssprekende mensen, Polen en Scandinaviërs. ’s Avonds is het gezellig druk in de stad en alle restaurants en winkeltjes zijn open.” Binnen in winkels en andere openbare gelegenheden moet er op Kreta wel een mondkapje gedragen worden.  “Als je in kleine plaatsjes loopt, heb je het gevoel dat dit het voorseizoen is. Maar het is gewoon al half juli!”

Wirwar aan veranderingen
Minet wil voor haar klanten de accommodaties en mooie plekjes op verschillende bestemmingen door middel van het maken van filmpjes belichten voor haar klanten. Hierin verwijst ze naar zichzelf, maar ook naar andere reisagenten. “Komende tijd zullen er wel meer reisadviseurs op pad gaan en zo kunnen we elkaar allemaal een beetje helpen.”

Net als veel andere collega’s is Minet momenteel druk met de “hele wirwar aan veranderingen”. Of dat nou met het testen te maken heeft of de formulieren die ingevuld moeten worden. “Mensen zijn een drempel overgestapt om een reis te boeken en dan komt al deze informatie op hen af. Het is voor ons al bijna niet bij te houden, laat staan voor de consument.”

Schieten in de stress
De berichtgeving in de media helpt volgens Minet ook niet erg mee. “Wanneer mensen horen dat Nederland rood wordt, schieten ze meteen in de stress. Maar we moeten niet vergeten dat we hiervoor ook al rood waren, toen konden we ook gewoon reizen.” Ook het nieuws over alleen gevaccineerde toeristen binnen in de horeca in Griekenland is volgens Minet niet zo spannend. “Je gaat niet met 35 graden binnen in een restaurant zitten terwijl je ook buiten op het terras kan.”

Minet hoopt dat vakantiebestemmingen zoals de Spaanse eilanden voorlopig op geel blijven en de gemaakte boekingen door kunnen gaan. “Nog steeds denk ik aan het einde van de week; ‘oh gelukkig dat deze mensen weer zijn vertrokken’. Het blijft een spannende tijd.”

Bekijk hieronder het filmpje van Minet op Kreta.