20 april 2024
Thumbnail voor Winter Wonderland: Joyce Lodewijks (Buro Scanbrit) neemt je mee naar Zweeds Lapland

Winter Wonderland: Joyce Lodewijks (Buro Scanbrit) neemt je mee naar Zweeds Lapland

LULEÅ - Samen met een collega is Joyce Lodewijks van Buro Scanbrit in november afgereisd naar Zweeds Lapland. In aanloop naar het volgende Reisbizz Magazine waarin het thema winterbeleving centraal staat, doet Joyce alvast op Reisbizz.nl verslag van haar reis naar het Winter Wonderland in Zweeds Lapland.


Joyce is onlangs begonnen bij Buro Scanbrit als Product Manager. Omdat zij Lapland onder haar hoede krijgt, is ze afgereisd naar het hoge noorden om de bestemming met eigen ogen te zien. Zweeds Lapland stond als eerste bestemming op de planning.

“We vlogen met SAS via Stockholm naar Luleå, de hoofdstad van de provincie Norrbotten. Ondanks de overstap was het een goede en comfortabele reis. Eenmaal aangekomen in Luleå merk je dat je toch echt al heel noordelijk bent. Waar het in Nederland nog 8 graden was met regen, is het hier al goed koud (-17 graden) en is alles al wit.”

Auto rijden in Lapland
“Eerlijk is eerlijk, het auto rijden vond ik stiekem best een beetje spannend. Zou het niet te glad zijn? Er werd mij verzekerd dat het echt heel veilig is omdat alle auto’s hier voorzien zijn van spikes op de banden. Ik laat me uiteraard niet kennen en neem plaats achter het stuur. In het begin nog wat onwennig, maar al snel voelt het inderdaad heel goed en merk ik dat je door de spikes verrassend veel grip hebt. Met een beetje geluk spot je tevens een kudde rendieren langs de weg.”

Luleå
“Luleå zal ongetwijfeld al bekend zijn onder de (marathon)schaatsers onder ons. In deze stad wordt namelijk iedere februari een groot Nederlands schaatsevenement gehouden en heeft de stad een eigen schaatsparcours rondom de stad. Helaas is het tijdens ons bezoek nog niet open, maar het streven is om dit open te hebben met kerst.

De stad ligt namelijk direct aan de Botnische Golf, wat dankzij de vele rivieren die hierin uitmonden brakwater is. Hierdoor vriest het in de winter dus volledig dicht en biedt het een fantastische uitvalsbasis voor vele activiteiten en natuurlijk het schaatsparcours.

Daarnaast ligt op ca. 10 minuten rijden van Luleå het oude Gammelstad. Deze oude kerkstad wordt nog steeds gedeeltelijk  bewoond en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is zeker een bezoekje waard om dit te bezoeken als je in deze regio bent.”

Culinair genieten
“Als je in Zweeds Lapland bent is het absoluut een must om in een van de vele goede restaurants te gaan eten. De Zweden zijn gek op lekker eten en dit is dan ook één van de verschillen met Finland. Waar het eten in Finland ‘gewoon lekker’ is, is het in Zweden een smaaksensatie. Het eten is echt van hoogstaand niveau en de borden worden als kleine schilderijtjes opgemaakt. Er wordt veelal gebruik gemaakt van lokale ingrediënten. In de winter zijn er natuurlijk minder groentes e.d. te krijgen, maar deze worden bijvoorbeeld in de zomer ingemaakt waardoor ze juist in de winter super lekker zijn. Duurzaam én lekker!”

Storforsen
“Het natuurreservaat Storforsen is een prachtig gebied met één van de grootste stroomversnellingen in Europa. Als het écht heel erg koud wordt, bevriezen zelfs de stroomversnellingen, waardoor er een ijsdam vormt. Het water wordt dan het omringende bos in gedwongen, waardoor de rivieroevers bevriezen en het een uniek winterlandschap oplevert. Je kunt hier een mooie wandeling maken over de houten vlonders.”

Winterse activiteiten
“Net als in de andere delen van Lapland kun je ook hier geweldige winterse activiteiten ondernemen. Buro Scanbrit werkt samen met een aantal goede accommodaties waar deze activiteiten zijn inbegrepen. Bij bijvoorbeeld Sörbyn Lodge ga je een prachtige huskytocht maken bij het Nederlandse stel Sanne en Eric die jaren geleden naar Zweden zijn geëmigreerd. Ze kennen het gebied als geen ander en zijn stapelgek op hun honden. Ook de honden zijn dolenthousiast en zijn bijna niet te houden, ze willen zo graag rennen. Uiteraard kun je bij het maken van de tocht ook zelf de slee besturen als je dat leuk vindt.”

“Wat er uiteraard ook niet mag ontbreken bij een reis naar Lapland, is een tocht met een sneeuwscooter. Dit is hier hét vervoersmiddel in de winter, maar voor ons ‘leken’ zeker sensationeel om eens mee te toeren. Ondanks dat het hele landschap natuurlijk wit is, is het erg afwisselend. Je rijdt namelijk door de taigabossen, over open vlaktes, heuvels en bevroren meren. De kou is onverbiddelijk, maar gelukkig beschermen de pakken die je te leen krijgt goed.”

Noorderlicht
“Het is natuurlijk nooit een garantie, maar Lapland ligt in de zogenoemde Aurora Zone en onder bepaalde omstandigheden laat dit natuurschoon zich wel eens zien. Er zijn bepaalde apps (o.a. my aurora forecast) die je gratis kunt downloaden en waar je kunt checken waar en wanneer je de grootste kans hebt om het schouwspel te zien.

Wat een geluk hadden wij deze reis! Wij werden na een ijskoude (-24 graden), maar kraakheldere dag getrakteerd op het magische Aurora Borealis! Maar liefst twee uur lang danste het licht boven en voor ons. Werkelijk fantastisch!”

Fototip
“Wat ik zelf wel handig vond, is dat ik onder mijn dikke wanten hardloophandschoentjes aan had met touchscreen vingers. Zo kon ik wat makkelijker foto’s met mijn telefoon maken. Met wanten aan is dat namelijk onmogelijk en met blote handen voel je de kou direct in je huid snijden. Zorg ook dat je telefoon goed is opgeladen, want accu’s houden nou eenmaal niet van lage temperaturen en gaan daarom veel sneller leeg dan normaal. Dus waar mogelijk altijd even je telefoon (of batterij van je camera) opladen.

Lapland. De bestemming voor een alternatieve wintersport, voor een actieve vakantie, voor de natuurfreaks, als huwelijksreis of juist met het gezin of familie. Er zijn vele redenen om deze prachtige bestemming te bezoeken. En voor liefhebbers van heerlijk eten. Maar hoe dan ook, het zal een onuitwisbare indruk achterlaten. Een unieke bestemming die je niet snel zult vergeten en sowieso ‘once in a lifetime’ zou moeten bezoeken.”

Lees meer over de bestemming Zweden via onze zustersite Triptalk.