27 mei 2024
Thumbnail voor ANVR: Enorme uitdaging bij run op gratis testen

ANVR: Enorme uitdaging bij run op gratis testen

LEUSDEN - De overheid gaat in juli en augustus gratis testen aanbieden voor vakantiegangers en gisteren is met enige vertraging de daarvoor bestemde website testenvoorjereis.nl gelanceerd. De ANVR is enthousiast over de aanbieding van de gratis testen, maar hoopt dat de nu nog zeer beperkte testcapaciteit en de ICT-problemen snel worden opgelost.


In korte tijd zijn volgens de ANVR tientallen testbedrijven door de procedure gegaan waaruit bleek dat ze voldoen aan de voorwaarden die de overheid stelt om de praktische kant van het testen goed te laten verlopen. Desondanks is er op dit moment nog onvoldoende testcapaciteit via de website van de overheid beschikbaar. “Maar het is nog een hele klus om deze capaciteit ook digitaal beschikbaar te krijgen voor de reiziger”, aldus de ANVR.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam wil vakantiegangers een belangrijk advies meegeven omtrent het testen nu praktisch heel Europa geel is. “Boek alleen een test als je die écht nodig hebt, en boek die ook niet te vroeg, want het reisadvies kan nog verder versoepelen.” Volgens de brancheorganisatie is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat druk bezig om het aantal testlocaties op zeer korte termijn digitaal uit te breiden, zodat iedereen makkelijk en snel een afspraak kan maken en de juiste gegevens straks in de CoronaCheck-app staan.

De ANVR hoopt dat na geel Europa, met gratis testen en het digitale coronacertificaat ook landen op de andere continenten binnenkort bereisd kunnen worden. “Pas als ook de verre reisspecialisten na 1,5 jaar eindelijk weer volop reizen kunnen organiseren, wordt het tijd om te denken aan het afbouwen van de overheidssteun”, aldus Oostdam.