12 mei 2024
Thumbnail voor Bonaire wil toeristenbelasting verhogen: ‘Iedereen betaalt eerlijk mee’

Bonaire wil toeristenbelasting verhogen: ‘Iedereen betaalt eerlijk mee’

KRALENDIJK - Bonaire wil een toeristenbelasting invoeren van 50 dollar per persoon voor toeristen die niet afkomstig zijn van één van de andere eilanden van de voormalige Nederlands Antillen. Dit heeft de Tourism Corporation Bonaire (TCB)  eerder deze week bekend gemaakt tijdens een persconferentie.


Naast de TCB maakten ook toerisme gedeputeerden Hennyson Thielman, de Chief Operating Officer bij Bonaire International Airport (BIA), de havenmeester en Bonaire Hotel & Tourism Association (Bonhata) hun opwachting. Het idee achter de belasting is dat deze eenmalig per jaar wordt geheven. Er wordt online betaald, waardoor toeristen meerdere malen naar het eiland kunnen reizen met een speciale barcode.

Met de invoering van de nieuwe belasting vervallen onder andere de zogenaamde Room Tax en ook de autoverhuurbelasting. “Het doel is er met name voor te zorgen dat de basis wordt verbreed en dat iedereen ook eerlijk meebetaalt”, legt TCB directeur Miles Mercera uit. Doordat steeds meer mensen in appartementen verblijven die veelal niet geregistreerd zijn, loopt de overheid veel inkomsten mis.

Voor de inwoners van de ABC-eilanden, St. Maarten, St. Eustatius en Saba komt een speciaal tarief. Zij betalen tien dollar in plaats van vijftig. Ook komt er, naar verwachting, ook een speciaal tarief voor kinderen onder de 12 jaar.

Goedkeuring eilandsraad
“De nieuwe belasting moet nog wel worden goedgekeurd door de eilandsraad”, vertelt Hennyson Thielman. Op de nieuwe regeling die zorgt voor meer inkomsten, die door meer schouders gedragen wordt, is een aantal jaren gestudeerd. De nieuwe belasting gaat naar verwachting per 1 januari 2022 in. Ook wordt er gewerkt aan een hogere belasting voor cruisetoeristen. Deze gaat naar verwachting pas in september 2022 in.

Dit artikel is afkomstig van mediapartner Bonaire.nu