21 september 2024
Thumbnail voor ‘Curaçao kan en wil nog veel meer toeristen ontvangen, overtoerisme nog lang niet aan de orde’

‘Curaçao kan en wil nog veel meer toeristen ontvangen, overtoerisme nog lang niet aan de orde’

Per 1 september is Muryad de Bruin officieel aangesteld als de nieuwe Algemeen Directeur van het Curaçao Tourist Board (CTB). Hij was voorheen al Counterpart Director bij de organisatie. De Bruin spreekt in een uitgebreid interview met Reisbizz over zijn plannen voor het eiland en de enorme groei in het aantal toeristen. Het eerste deel van dit interview is hieronder te lezen.

De Bruin is geen onbekende bij het CTB; hij werkt er al ruim acht jaar. Hij vervulde onder andere de functie van Regional Manager Zuid-Amerika en Europa, voordat hij Counterpart Director werd. Na jaren in Nederland werkzaam te zijn geweest, is hij teruggekeerd naar Curaçao om leiding te geven en de toeristische promotie en ontwikkeling van het eiland op zich te nemen. De Bruin richt zich bij het CTB op de verdere groei van het toerisme naar Curaçao, met een focus op duurzaamheid.

Hoe groot is de groei van het aantal toeristen op Curaçao?
“Het eiland heeft vorig jaar meer dan 500.000 toeristen ontvangen, een recordaantal dat dit jaar kan stijgen naar 700.000, terwijl het doel voor dit jaar op 670.000 ligt. We zien een mooie groei, maar we willen dit op een bewuste manier doen. Nederlandse toeristen spelen een grote rol in het toerisme op Curaçao.”

Afgelopen augustus kwamen 20.935 van de in totaal 58.291 toeristen uit Nederland. Curaçao ontvangt inmiddels tot vijf widebody-toestellen per dag uit Nederland, waar België nog bijkomt in november. “Ondanks de enorme groei is overtoerisme op Curaçao nog lang niet aan de orde en het eiland kan en wil nog veel meer toeristen gaan ontvangen.”

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor jullie?
“Duurzaamheid is belangrijk, niet alleen wat betreft het aantal toeristen, maar ook bij de ontwikkeling van het eiland zelf. Het toerisme is momenteel de grootste economische sector van Curaçao, maar het is belangrijk om ook andere economische sectoren te ontwikkelen. We willen een stabiele groei, waarbij niet alleen het aantal bezoekers toeneemt, maar ook de kwaliteit van ons toeristische product. Dat betekent investeren in infrastructuur, stranden en faciliteiten, zodat de toeristen kunnen genieten van een prettig, gezellig en duurzaam verblijf op ons eiland en ook de lokale bevolking hier blij mee is,” zegt de directeur van het CTB. Ik hoop niet alleen het toerisme verder te laten groeien, maar ook het eiland te helpen bij het ontwikkelen van een robuuste en diverse economie die in harmonie is met de lokale gemeenschap en natuur.”

De enorme groei in het aantal toeristen op het eiland heeft ook invloed op de ontwikkeling van hotels en restaurants. De komende dagen lees je hier meer over in deel twee van het interview met Muryad de Bruin.