17 mei 2024
Thumbnail voor Frankrijk wil ‘overtoerisme’ aanpakken

Frankrijk wil ‘overtoerisme’ aanpakken

PARIJS - Frankrijk wil de massa's toeristen die het land elk jaar binnenstromen aan banden leggen. Volgens minister van Toerisme Olivia Gregoire vormen de groeiende aantallen vakantievierders een bedreiging voor "het milieu, de levenskwaliteit van de lokale bevolking en de ervaringen van de bezoekers".


Frankrijk, een van Europa's belangrijkste toeristische bestemmingen, heeft volgens de minister vooral behoefte aan een beter beheer van de toestroom in het hoogseizoen. Om het "overtoerisme" tegen te gaan, onthulde zij een plan om bezoekersstromen op de meest populaire plekken te reguleren.

Wereldberoemde toeristische trekpleisters zoals de Mont Saint-Michel in Normandië zeggen de hordes dagjesmensen nauwelijks aan te kunnen. Daarbij betreurt Gregoire het gebrek aan economische voordelen die de dagjesmensen opleveren, omdat ze vaak hooguit ergens een ijsje kopen.

Frankrijk heeft al maatregelen genomen voor een aantal toeristische trekpleisters. Zo laat het Franse eiland île-de-Bréhat minder dagjesmensen toe. De vele bezoekers zorgen onder meer voor veel afval. In het hoogseizoen komen dagelijks zo'n 6000 mensen met de veerboot naar het Bretonse eiland, ruim vijftien keer zoveel als de 377 mensen die permanent op het eiland wonen. Nu is besloten dat tussen 14 juli en 25 augustus het aantal toeristen op een dag beperkt wordt tot 4700.