17 mei 2024
Thumbnail voor Frits Martens naar Møre og Romsdal: veel afwisselende hoogtepunten bij elkaar

Frits Martens naar Møre og Romsdal: veel afwisselende hoogtepunten bij elkaar

ÅLESUND - Op uitnodiging van Innovation Norway, Fjord Norway en Visit Alesund, heeft een groep van negen internationale reisagenten kennis kunnen maken met de regio Møre en Romsdal. Deze regio ligt in het noordwestelijke deel van zuidelijk Noorwegen. Frits Martens, travel manager bij Face2Face Travel, was mee en vertelt op Reisbizz.nl de hoogtepunten van zijn reis.


Het fijne van deze regio is dat er op korte afstand vele afwisselende hoogtepunten van Noorwegen te vinden zijn. Prachtige bergen, gezellige stadjes, spectaculaire fjorden, goede musea en heerlijke restaurants. Uitstekend geschikt voor een rondreis waarbij je wat langer op dezelfde plaats kunt blijven. Op die manier kun je veel meer zien en vooral ervaren. Het is ook goed mogelijk om deze regio met het openbaar vervoer te bezoeken. Er zijn goede bus en ferry verbindingen die zeer regelmatig op en neer gaan en vanuit Oslo kun je met de trein naar deze regio reizen.

Dat laatste is wat wij gedaan hebben. Vanuit Oslo met de trein naar Dombås en van daar met de indrukwekkende Raumabanen naar Åndalsnes. Het traject door de kloof van de Rauma rivier is spectaculair en voert langs hoge, steile wanden. Je hebt het gevoel alsof je in een andere wereld bent beland! Aangekomen in Åndalsnes gaan we met de Romsdalen kabelbaan naar de top van de Nesaksla berg op 708 meter hoogte. Op de top dineren we met een schitterend uitzicht over het fjord en de bergtoppen om ons heen in restaurant Eggen. Wat een fantastisch begin van deze studiereis!

Wandel- en outdoor activiteiten
Åndalsnes biedt oneindig veel wandel- en outdoor mogelijkheden en wij gaan de volgende dag met een e-bike de Trollstigen beklimmen. De gidsen van Uteguiden geven een korte instructie en dan beginnen we aan de redelijk vlakke aanloop door het dal. Daarna loopt de weg scherp omhoog en klim je via haarspeldbochten naar de top. De gigantische Trollstigen-waterval vormt het centrum van dit spectaculaire decor. Door dit met de fiets te doen kun je stoppen wanneer je wilt en heb je altijd een 360 graden uitzicht. We genieten van het zonnetje en de prachtige rit.

Fjorden
We gaan verder met de bus naar Geiranger en stoppen onderweg voor de lunch bij de prachtige Fjordlodge in Valldal. Een idyllisch plekje, gevestigd in traditionele huizen, maar van alle moderne gemakken voorzien. Daarna steken we met de ferry het fjord over en bezoeken het Grande Fjordhotel. Alle kamers hebben een balkon om van een fenomenaal uitzicht over het Geiranger fjord te kunnen genieten. We checken in bij hotel Union in Geiranger en ontspannen in de heerlijke spa van het hotel.

De derde ochtend staat in het teken van adrenaline! In het Geiranger natuurpark gaan we met Explore Geiranger een 'Via Ferrata' doen en ziplinen. Een heerlijke activiteit om te doen met een groep of met het gezin. Het is spectaculair, lekker klauteren, niet te zwaar en gewoon ontzettend leuk! Na de lunch stappen we op de boot voor een cruise door het Geiranger fjord naar Ålesund. Het is drie uur lang genieten van de meest fantastische uitzichten met als hoogtepunt de waterval ‘de Zeven Zusters’.

Steden bezoeken
Ålesund bezoeken we op een bijzondere manier, met Uteguiden gaan we de stad vanaf het water bekijken door te kayakken. Het bijzondere van Ålesund is dat de stad in 1904 bijna geheel is afgebrand en vervolgens grotendeels in Jugendstil stijl is herbouwd. Er is een goed Jugendstil museum en de huizen aan het water zijn prachtig. Ook is het prima eten in deze stad, restaurant Bro maakt heerlijke en verrassende gerechten.

In de middag rijden we vervolgens via de prachtige 'Atlantic road' naar Kristiansund. Deze charmante stad rondom het water heeft zijn rijkdom vooral te danken aan de 'klippfisk'. Dit is op de kliffen gedroogde kabeljauw, ook wel Bacalao geheten en werd geëxporteerd naar alle uithoeken van de wereld. Het Klippfisk museum is zeer de moeite waard en je kunt het eenvoudig bezoeken met de gratis veerpont van Sundbåten. Dit is het oudste openbaar vervoer dat nog steeds operationeel is!

Een mooie afsluiting
De laatste dag van deze reis rijden we naar Molde, bekend om zijn prachtige uitzichten en het jaarlijkse jazzfestival ‘Moldejazz’. Onderweg nog een verrassende bestemming, de Bergtatt marmer mijnen. In de mijn maak je een boottochtje over het water dat uit de berg de door de mijnbouw gecreëerde grotten inloopt. Dit geeft het zuiverste water dat je kunt drinken! In Molde bezoeken we het interessante Molde og Romsdal museum. Een goede combinatie van historie, kunst en cultuur. We sluiten deze geweldige studiereis af met een heerlijk afscheidsdiner. We proosten op ons geluk en hopen elkaar volgend jaar april op de Norwegian Travel Workshop weer te ontmoeten!

Meer informatie:

https://business.visitnorway.com/en/travel-trade/
www.visitnorthwest.no
www.visitalesund.no