17 mei 2024
Thumbnail voor Hitte weerhoudt vakantieganger niet van reis naar Zuid-Europa

Hitte weerhoudt vakantieganger niet van reis naar Zuid-Europa

SCHIPHOL - De hitte in Zuid-Europa leidt op dit moment niet tot problemen bij Nederlandse vakantiegangers of annuleringen van reizen. Dat zien alarmcentrales en reisorganisaties. Momenteel gaat onder meer Italië gebukt onder de hitte, maar ook Griekenland, Spanje en delen van Frankrijk, Duitsland en Polen hebben te maken met zeer hoge temperaturen.


Alarmcentrales van de ANWB, SOS International en Eurocross krijgen tot nu toe geen meldingen van mensen die problemen ondervinden door de hitte. Reiskoepel ANVR laat weten dat er vrijwel geen reizen worden geannuleerd als gevolg van de hoge temperaturen. "De meeste mensen gaan gewoon", zegt een woordvoerster. "Dit is ook geen reden om kosteloos te annuleren. In de reacties horen we ook dat mensen sowieso al een stapje terug doen omdat het vakantie is en dat het daardoor wel meevalt."

Lastminuteboekingen
Ook TUI, Corendon en Sunweb laten desgevraagd weten dat de hitte geen reden is voor hun klanten om af te zien van de reis naar Zuid-Europa. "Mensen willen toch graag op vakantie", zegt een woordvoerster van Corendon. Sunweb zegt de situatie in de landen waar het nu zo heet is goed in de gaten te houden.

Eerder meldde de ANVR dat het aantal lastminuteboekingen dit jaar achterbleef vergeleken met de zomervakantie vorig jaar. Volgens de woordvoerster was dit zo'n 5 procent lager ten opzichte van 2022. Mogelijk speelt het mooie weer in Nederland hierbij een rol, vermoedt ze. "Als mensen nog niet hebben geboekt, kiezen ze er wellicht voor in de buurt te blijven en niet naar de hitte in Zuid-Europa te gaan." Ook ziet de ANVR dat gezinnen vaker kiezen voor de mei- of herfstvakantie als "hoofdvakantie" en dan richting Zuid-Europa gaan in plaats van in de zomer.

Alternatieve bestemmingen
Onlangs gaf in een onderzoek van de ANWB 10 procent van de ondervraagden aan deze zomer niet voor Zuid-Europa te kiezen vanwege de hoge temperaturen. Alternatieve bestemmingen zijn volgens een woordvoerster vakanties dichter bij huis, zoals Nederland, Duitsland en Luxemburg, maar ook Engeland en Oostenrijk.