16 juni 2024
Thumbnail voor IATA Travel Pass voor het eerst getest op internationale vlucht

IATA Travel Pass voor het eerst getest op internationale vlucht

GENÈVE - Het digitale coronapaspoort van IATA is voor het eerst gebruikt door reizigers om gezondheidsgegevens op te bewaren. Het ging om een test tijdens een vlucht van Singapore Airlines naar Londen. Luchtvaartorganisatie IATA wil de Travel Pass app wereldwijd introduceren voor een veilige herstart van het internationale vliegverkeer.


In de afgelopen maanden zijn verschillende elementen van de IATA Travel Pass al door reizigers van verschillende luchtvaartmaatschappijen getest. Voor het eerst is de app nu gebruikt waarvoor hij in eerste instantie bedoeld is: het managen van gezondheidsgegevens.

Met de app kunnen reizigers eenvoudig aantonen welke tests ze hebben ondergaan, en indien van toepassing of ze gevaccineerd zijn. Volgens IATA wordt met deze Travel Pass ook fraude tegengegaan omdat er geen eenvoudig te vervalsen papieren certificaten meer nodig zijn.

"De succesvolle implementatie van IATA Travel Pass in deze proef met passagiers van Singapore Airlines toont aan dat technologie op een veilige, gemakkelijke en efficiënte manier reizigers en overheden kan helpen bij het beheren van gezondheidsreferenties op reisgebied. De betekenis hiervan voor het opnieuw opstarten van de internationale luchtvaart kan niet genoeg worden benadrukt ”, zegt IATA-baas Alexandre de Juniac.

Passagiers op vluchten van Singapore Airlines van Singapore naar Londen kunnen tijdens de proef de IATA Travel Pass niet alleen gebruiken om meer te weten te komen over reisbeperkingen en -vereisten, maar er ook zeker van te zijn dat ze aan alle reisvereisten voldoen. IATA noemt het een ‘one-stop-shop’ voor reizigers om aan de nieuwe reisregels te voldoen.