14 juni 2024
Thumbnail voor In beeld: nauwelijks rijen op Schiphol bij start meivakantie

In beeld: nauwelijks rijen op Schiphol bij start meivakantie

SCHIPHOL - Schiphol houdt vrijdag rekening met meer dan 70.000 vertrekkende passagiers vanwege de start van de meivakantie. Vrijdagochtend is de drukte beheersbaar en loopt alles goed door. Volgens een medewerker van de luchthaven is de wachttijd voor de beveiligingscontrole in de drie vertrekhallen "enkele minuten". Een rondgang van deze site bevestigt dat.


Ook bij de incheckbalies van KLM valt de drukte vrijdagochtend volgens een medewerker mee. De luchtvaartmaatschappij zegt dat dat te maken heeft met het feit dat mensen verspreid over de dag vertrekken. Zaterdag zal dat anders zijn, dan ligt de piek in de ochtend. "Morgen verwachten we wel langere rijen", aldus de KLM-medewerker in vertrekhal 1.

De vrijdag bij de start van de meivakantie is traditioneel één van de drukste dagen van het voorjaar op Schiphol. Hoewel veel kinderen officieel die dag nog naar school moeten, melden veel ouders hun kind ziek zodat ze al op vakantie kunnen. De meeste scholen doen daar niet moeilijk over.

Vorig jaar tijdens de meivakantie stonden op Schiphol lange rijen, onder meer door personeelstekorten. Mensen moesten soms urenlang wachten en sommigen misten daardoor hun vlucht. Om dat dit jaar te voorkomen heeft de luchthaven duizend nieuwe beveiligers aangenomen. Ook kunnen reizigers een tijdslot boeken voor de beveiligingscontrole. Schiphol verwacht vanwege deze maatregelen geen problemen. "Een normale rij is uiteraard niet te vermijden, maar het zal niet zo extreem zijn als vorig jaar", liet een woordvoerder donderdag weten.

Minister Harbers (Infrastructuur) denkt eveneens dat de meivakantie goed zal verlopen, zo zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Bij de securitycontrole is er nu voldoende personeel. Het enige wat nog roet in het eten lijkt te kunnen gooien is een mogelijke wilde staking van bagageafhandelaars. Het AD meldde eerder deze week dat daar plannen voor zijn, maar Schiphol zegt geen signalen te hebben ontvangen dat het daadwerkelijk gaat gebeuren.

Bekijk hieronder foto’s van Schiphol vanochtend:

Schiphol 21 mei

Schiphol 21 april

Schiphol 21 april

Schiphol 21 april

Bij de frikandelbroodjes van de Albert Heijn op Schiphol was het wel erg druk. Foto's: Reismedia