20 juni 2024
Thumbnail voor Kabinet hoopt voor de zomer coronapaspoort af te hebben

Kabinet hoopt voor de zomer coronapaspoort af te hebben

DEN HAAG - Het kabinet werkt aan de ontwikkeling van een coronapaspoort, dat net voor de zomer technisch klaar is. Dat zegt minister De Jonge (VWS) in een interview met de NOS. De minister hoopt dat het tegen die tijd gebruikt kan worden voor reizen naar het buitenland.


Behalve voor reizen, kan het coronapaspoort ook ingezet worden om bijvoorbeeld naar de bioscoop, een concert of een festival te gaan.

Het coronapaspoort wordt niet strikt een vaccinatiepaspoort, maar een bewijs van niet-besmettelijkheid. Met dit paspoort, dat in de vorm van een app wordt uitgebracht, kunnen mensen laten zien dat ze niet besmettelijk zijn doordat ze gevaccineerd óf recent getest zijn.

Minister De Jonge benadrukt dan ook dat het geen indirecte dwang wordt om mensen te vaccineren. Wie niet geprikt wil worden, kan zich laten testen om met het coronapaspoort toegang te krijgen tot bijvoorbeeld het concert of om ermee op reis te gaan.

Het paspoort laat aan derden alleen zien of iemand niet-besmettelijk is, het maakt geen onderscheid tussen vaccinatie en testen. Een concertorganisator kan dus geen onderscheid maken tussen gevaccineerden en geteste niet-gevaccineerden bij het gebruik ervan.

Of het coronapaspoort ook echt ingevoerd wordt, is nog niet zeker. Volgens De Jonge moeten er eerst nog een aantal vragen beantwoord worden, over bijvoorbeeld de kwestie of gevaccineerden het virus nog makkelijk kunnen verspreiden. Daar is nog geen uitsluitsel over.

Onlangs maakte de Europese Commissie ook bekend dat het werkt aan een voorstel voor een coronapaspoort waarmee vrij binnen Europa gereisd kan worden. Hoe de plannen van het kabinet en de Commissie zich tot elkaar verhouden, is onduidelijk.

Optimisme in reisbranche
Mede door dit soort coronapaspoorten is het optimisme in de reisbranche de laatste tijd sterk toegenomen. Het biedt perspectief dat er komende zomer weer veel gereisd kan worden. Of dat ook echt kan, hangt natuurlijk wel af van hoe snel er gevaccineerd wordt.

Het kabinet hoopt nu dat in juli iedereen die dat wil minimaal één prik gehad heeft, maar dat is afhankelijk van hoe snel de vaccins geleverd worden.

Om reizen al eerder mogelijk te maken, wil de overheid met de reisbranche proeven gaan doen om te kijken hoe dat zonder besmettingen kan. Gedacht wordt dan bijvoorbeeld aan een vakantie waarbij reizigers niet van het resort mogen.