23 juli 2024
Thumbnail voor Mastercard: Nederlanders gaan weer verre reizen maken

Mastercard: Nederlanders gaan weer verre reizen maken

AMSTERDAM - De Nederlandse reisbranche is teruggekeerd naar bijna de helft van het niveau van voor de pandemie van internationale vluchtboekingen. Dit blijkt uit cijfers van het internationale onderzoek ‘Recovery Insights: Ready for Takeoff?’ waarin Mastercard inzichten biedt in de huidige reistrends en uitdagingen voor zowel consumenten als de reisbranche. Het herstel is vooral te zien in het vakantiesegment.


Het wereldwijde reisherstel blijft ongelijkmatig, maar één vijfde van de onderzochte landen is terug op 90 procent van het niveau van voor de pandemie als het gaat om binnenlandse vluchten. Het internationale vliegverkeer blijft daarentegen in veel landen nog wel achter.

“Door de pandemie is de sector gedaald tot een uitgaveniveau dat in 15 jaar niet meer is voorgekomen”, stelt Bricklin Dwyer, hoofdeconoom van Mastercard. Naar schatting van het bedrijf hebben consumenten over de hele wereld vijf biljoen US dollars extra gespaard sinds het begin van de pandemie. “De opgelopen spaarrekeningen, de wens om verder van huis te gaan en het groene licht van regeringen zullen een aanzienlijke rugwind opleveren voor het verdere herstel van de reisbranche.”

Ook in Nederland is herstel te zien. Zo is het Nederlandse vakantiesegment voor 51 procent hersteld ten opzichte van eind 2019. Het zakelijke reizen blijft nog iets achter en is ten opzichte van dezelfde periode voor 41 procent hersteld. Volgens Mastercard hebben Nederlanders gemiddeld tien procent bespaard op hun uitgaven door alle restricties, wat uiteindelijk weer een bijdrage kan leveren aan het herstel van de reisbranche.