5 maart 2024
Thumbnail voor NBTC: Toenemende interesse bij Nederlanders voor vakantie in eigen land

NBTC: Toenemende interesse bij Nederlanders voor vakantie in eigen land

DEN HAAG - Sinds vorig jaar mei voert NBTC Holland Marketing een onderzoek uit naar vakantie intentie en invloed van de coronacrisis op het reisgedrag. Hierbij neemt NBTC enquêtes af onder Nederlanders, maar ook in omringende landen als Duitsland, België en Frankrijk. Uit de vierde meting van het onderzoek blijkt een toename voor vakantieplannen in eigen land.


De populariteit voor vakanties in eigen land wordt groter. Vier op de tien Nederlanders met vakantieplannen zegt in eigen land te blijven. “In Nederland zien we dat mensen in eigen land vooral op zoek zijn naar rust en ruimte”, vertelt algemeen directeur bij NBTC Jos Vranken. Vergeleken met de vorige meting is er onder Nederlanders die de voorkeur geven aan vakantie in eigen land een toename van elf procent. Daarentegen blijkt uit het onderzoek van NBTC dat er nog altijd een hoge intentie is voor een Europese bestemming onder Nederlanders, Duitsers en Belgen. Met Spanje als de populairste vakantiebestemming in Europa.

Deze resultaten gelden niet alleen voor de zomer, maar ook voor vakantieplannen in de rest van het jaar. “Hoewel Nederlanders aankomend Paasweekend deels de lege plekken opvullen van de internationale bezoekers, levert dit uiteindelijk minder op voor de sector”, gaat Vranken verder. “Natuurlijk deels omdat er minder uitgegeven wordt door de gesloten faciliteiten en horeca, maar ook doordat Nederlanders gemiddeld minder uitgeven in eigen land dan internationale bezoekers die op vakantie zijn in Nederland.”

Onzeker
NBTC meldt dat de vakantie intentie onder Nederlanders en Belgen hoog is. Zeven op de tien zijn van plan om in 2021 een vakantie te ondernemen. Toch zijn de boekingen nog niet flink toegenomen. In vergelijking met het begin van dit jaar zijn de boekingen van inwoners in Nederland met zeven procent toegenomen. “Ook al zijn er meer boekingen, 40 procent van de inwoners uit alle landen geeft nog steeds aan de vakantie nog te moeten boeken”, stelt Vranken. “Het is nog onzeker of de inwoners met vakantie-intenties ook daadwerkelijk boeken.”

Uit het onderzoek van NBTC valt ook te concluderen dat vaccinaties een grote invloed hebben op vakantiegedrag naar buitenlandse vakanties. Ruim de helft van de Nederlanders en inwoners uit Duitsland, België en Frankrijk wil pas weer op vakantie naar het buitenland wanneer men is gevaccineerd, blijkt uit de Vakantiemonitor.