24 juni 2024
Thumbnail voor Populaire skilanden over beperkte sneeuwval: Zoek hooggelegen gebergten en doe voorzichtig

Populaire skilanden over beperkte sneeuwval: Zoek hooggelegen gebergten en doe voorzichtig

SCHIPHOL - Heel Europa kampt de eerste week van het nieuwe jaar met extreem warm weer. Voor skivakantiegangers betekent dit wintersportgebieden met slechte of zelfs helemaal geen sneeuw. Vooral vanuit de Alpen met populaire skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk komen deze week negatieve geluiden. Reisbizz.nl deed een rondvraag over de huidige situatie in verschillende skilanden.


Afgelopen week werden een aantal Franse wintersportgebieden gesloten als gevolg van de hoge temperaturen, waaronder een klein aantal lagergelegen wintersportplaatsen in de Noordelijke Alpen. De Franse skigebieden waar Nederlanders te vinden zijn, liggen volgens Jojanneke Kramer van Atout France over het algemeen hoger. “Eind december was driekwart van de wintersportplaatsen in de Zuidelijke Alpen gewoon open en ook in de Noordelijke Alpen, en dan met name in de Savoie, was het aandeel geopende plaatsen groot.”

Vanuit touroperators hoort Jojanneke verschillende geluiden of klanten hun vakantie annuleren of omboeken. “Sommige reisorganisaties ontvangen annuleringen of omboekingen, maar velen ook niet. Veel klanten vertrekken gewoon en reizen ter plaatse, als het nodig is, naar een iets verder gelegen hoge piste. Ze bekijken het per dag, passen de skipassen aan of genieten van alternatieve activiteiten. Het aanbod hooggelegen wintersportplaatsen en uitgestrekte skidomeinen met hoge skipistes is in Frankrijk zeer groot. We raden dan ook aan om naar zo’n hoger gelegen skigebied te reizen als je een zo groot mogelijke sneeuwgarantie wil. Gelukkig komt er volgens de laatste weersvoorspellingen vanaf volgende week weer sneeuw, dat is goed nieuws.”

“Veel klanten vertrekken gewoon en reizen ter plaatse, als het nodig is, naar een iets verder gelegen hoge piste”

Inhakend op de hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar, stelt Jojanneke dat Frankrijk duurzaam toerisme hoog in het vaandel heeft staan en skigebieden zich al jaren inzetten om de effecten van de klimaatveranderingen tegen te gaan. “Door bijvoorbeeld elektrische shuttlebussen in te zetten, het label ‘Flocon Vert’ (groene sneeuwvlok) en zuinig energieverbruik. Daarnaast hebben de skigebieden zich verbonden aan zestien ecodoelstellingen. Zo willen de Franse bergen klimaatneutraal zijn tegen 2037, wordt er gewerkt aan de opslag en het zuinige verbruik van water en wil men meer bewustzijn creëren bij de toeristen als het gaat om afval. Want iedere toerist kan zijn of haar steentje bijdragen aan 'groene' bergen.”

Gevaarlijke situaties op de piste
Vanaf de Franse Alpen ziet Arjen de Graaf, Commercieel Directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, als hij om zich heen kijkt vooral drukke pistes met mensen die ondanks de omstandigheden aan het genieten zijn. “De laaggelegen pistes zijn heel slecht of er ligt zelfs geen sneeuw. Naarmate je hoger komt zijn de meeste pistes geopend, maar wel matig in kwaliteit. Niet zo heel lang geleden is er op grote hoogte nog regen geweest. Hierdoor is het op de beter begaande pistes erg druk. In combinatie met de slechte sneeuw kan dit leiden tot gevaarlijke situaties.”

Arjen benadrukt dan ook om vooral goed uit te kijken. “Let goed op elkaar en blijf gecontroleerd skiën. Dit is niet de week om jezelf uit te dagen of te pushen. Sommige mensen komen met een enorme snelheid naar beneden, maar op de ijzige pistes is je remweg langer en is het lastiger om manoeuvres te maken. Blijf binnen je eigen kunnen en houd rekening met het verkeer en de omstandigheden. Als ik om me heen kijk, zie ik toch dat er vooral lekker wordt geskied. Een groot deel van de pistes is hier open, daar hebben we geluk mee.”

“Let goed op elkaar en blijf gecontroleerd skiën”

Last-minute vraag naar Duitsland
De afgelopen weken heeft het Duits Verkeersbureau een toename gezien in de last-minute vraag naar vakanties in Duitse skigebieden. “Bij Nederlanders is dan vooral de vraag naar dichtbijgelegen skigebieden groot, zoals het Sauerland of de Eifel. Op het moment is dat uiteraard minder vanwege de weersomstandigheden. Er zijn wel skigebieden die wij ‘schneesicher’ noemen en waar je in de wintermaanden altijd op sneeuw kunt rekenen, zoals op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze”, laat Alexandra Johnen namens het verkeersbureau weten.

Perfecte kunstsneeuw in Tsjechië
De weersomstandigheden in Tsjechië zijn vergelijkbaar met de Alpen. “De temperaturen liggen boven nul en op sommige plaatsen is er zelfs regen”, legt Petra Palečkova van CzechTourism Benelux uit. Ook in de Tsjechische skigebieden is geen natuursneeuw te vinden. “De meeste wintersportcentra beschikken over moderne sneeuwkanonnen om kunstmatig sneeuw te maken. Dat behoort tegenwoordig tot de basisapparatuur van skiresorts. Naast dat de meeste resorts open zijn (circa 75 procent) en op de pistes de kunstmatige sneeuw van perfecte kwaliteit is, is het zeker mogelijk om te skiën op een goed niveau.” Net als in de Alpen keert ook in Tsjechië het winterse weer vanaf volgende week weer langzaam terug.