1 maart 2024
Thumbnail voor Reiziger draait vaak op voor extra kosten na positieve coronatest op bestemming

Reiziger draait vaak op voor extra kosten na positieve coronatest op bestemming

SCHIPHOL - Reizigers die terug willen keren naar Nederland uit een geel land, dienen een coronabewijs te laten zien. Als je voor de terugreis positief test, moet je langer op de bestemming blijven. De extra kosten die daarbij komen kijken worden zeker niet standaard gedekt door de touroperator of de verzekering, meldt NU.nl.


Om te zorgen dat er geen besmette Nederlanders terugkeren van hun vakantie, dienen reizigers in het bezit te zijn van een coronabewijs om aan te tonen dat ze gevaccineerd, getest of hersteld zijn. Ook voor de terugreis vanuit een geel land naar Nederland dienen reizigers zich voor vertrek opnieuw te laten testen. Zodra iemand positief test, mag diegene nog niet terugreizen. Als dit om een besmet kind gaat, zullen ook de ouders op de bestemming moeten blijven.

Extra kosten
Dit kan voor extra kosten zorgen door een langer verblijf op de vakantiebestemming. Wie voor deze kosten opdraait, is afhankelijk van het type reis, de bestemming en de verzekering. Zo zijn er bestemmingen waar de lokale autoriteiten betalen voor de kosten, waaronder Griekenland, de Balearen en de Canarische Eilanden. In veel andere landen betalen de autoriteiten de kosten niet.

Daarnaast vergoeden ook verschillende touroperators de kosten voor een langer verblijf. Zo melden Sunweb en Corendon tegen NU.nl dat ze die kosten dekken. Ook TUI doet dat, maar alleen voor pakketreizen, niet wanneer je alleen een vliegticket boekt.

Corendon regelt dat reizigers zich ter plaatse kunnen laten testen. “Dat is inbegrepen bij de prijs”, stelt Corendon-topman Steven van der Heijden tegen NU.nl. “Op sommige bestemmingen wordt de testuitslag doorgegeven aan de lokale autoriteiten en moeten mensen naar een speciaal quarantainehotel zodra ze positief testen.” Dat is het geval in Spanje en sommige Griekse eilanden. De Corendon-topman stelt dat de kosten soms voorgeschoten moeten worden, maar die krijgen de vakantiegangers dan weer terug van de reisorganisatie. “We regelen in alle gevallen ook een nieuwe terugvlucht. Dat gaat met gesloten beurzen.”

Goede reisverzekering
TUI dekt ook de kosten van een langer verblijf, wanneer de lokale autoriteiten dat niet doen. “Reizigers moeten sowieso altijd een goede reisverzekering afsluiten, voor als je opgenomen wordt in het ziekenhuis”, legt een woordvoerder uit aan de nieuwssite. “Landen in de EU zijn nu allemaal groen of geel, dus je kunt hier wel dekking voor krijgen bij je reisverzekering. Daarnaast regelen we een andere vlucht voor wie langer moet blijven.”

De ANWB raadt reizigers die niet via een touroperator boeken maar losse vliegtickets boeken of zelf met de auto op pad gaan, om een goede reisverzekering af te sluiten en daarbij scherp te letten op de coronavoorwaarden. “En let ook goed op wat de regels zijn in de landen waar je alleen maar doorheen reist.”