18 april 2024
Thumbnail voor Ruby Verboom combineert ZRA-schap met reisleiding: ‘Constant twee petten op’

Ruby Verboom combineert ZRA-schap met reisleiding: ‘Constant twee petten op’

BREDA - Ruby Verboom is naast haar ZRA-schap bij Personal Touch Travel ook actief als reisleider bij ANWB Reizen en Oad Reizen. Twee werelden binnen één branche die ze heel goed kan combineren. “Ik moet wel twee petten op zetten, maar gelukkig vullen ze elkaar heel goed aan”, vertelt Ruby in gesprek met Reisbizz.nl.


Voordat Ruby aan de slag ging in de reiswereld, werkte ze 37 jaar bij een bank. Nadat ze daar stopte, is ze gaan nadenken over wat ze wilde gaan doen. “Ik ben altijd al bezig geweest met reizen bedenken voor mezelf maar ook voor anderen. Bij IVOR startte ik een opleiding tot reisleider”, vertelt Ruby. “Tijdens die opleiding neem je ook echt een groep mensen mee door een stad om die ervaring te krijgen. Dat was wel heel erg leuk.”

Na de opleiding is Ruby in dienst gekomen bij ANWB Reizen. “In 2015 maakte ik mijn eerstereis , een week naar Madeira. Als ik nu terugkijk heb ik wel wat beginnersfouten gemaakt. Ik begreep niets van commissie en het geld dat mensen mij gaven gaf ik weer terug. Dat is wel het eerste wat ik nu vertel aan beginnende reisleiders, hoe het werkt tijdens zo’n reis.” Naast ANWB Reizen is Ruby in 2018 ook aan de slag gegaan bij de reisleiding van Oad.

Ruby tijdens het begeleiden van een reis met Oad.

Focus op toerisme
Ondertussen startte Ruby in 2016 als ZRA en sloot ze zich aan bij Personal Touch Travel. “Toen ik bij ANWB begon, waren het eerst incidentele reizen. Daar zou ik geen ‘gewoon’ inkomen mee kunnen verdienen. Ik wilde er iets bij gaan doen en aangezien ik mijn focus op toerisme wilde houden, kwam ik terecht bij Personal Touch Travel die toen als enige een academy had.” En dat bevalt nog steeds heel goed. “Ik doe niets liever. Het is een hele fijne club. Natuurlijk heb ik nooit een andere organisatie meegemaakt, maar ik heb het hier heel fijn. Zeker in coronatijd heb ik gemerkt dat de ondersteuning er altijd is.”

Tijdens de zomer ligt Ruby haar focus op reisleiding en als ze tussendoor thuis is, richt ze zich op het samenstellen van reizen. “Hierbij moet ik vooral heel goed plannen. Als ik op reis ben voor Oad of ANWB moet ik ervoor zorgen dat mijn klanten hun reisbescheiden krijgen voordat ik vertrek. Tussendoor heb ik veel contact met mijn klanten, maar tijdens begeleiden van een reis ben ik nooit bezig met het uitzoeken van reizen. In de zomer blijf ik bewust in Europa, maar in het najaar of de winter kan ik ook verdere reizen begeleiden.”

Twee petten
Het ZRA-schap staat voor Ruby bovenaan. Daar is ze het hele jaar door mee bezig. Wel merkt ze dat ze tijdens beide banen twee petten op heeft. “Het combineren werkt twee kanten op. In 2021 heb ik voor het eerst een reis van Noord naar Zuid door Portugal begeleid en een paar maanden later hebben klanten dat ongeveer nagereisd. Ook de kennis die ik als reisagent op doe kan ik goed gebruiken tijdens de begeleiding van een reis.” Ruby probeert beide banen wel zo veel mogelijk gescheiden te houden. “Reizigers krijgen mijn reisleider kaartje met een ander mailadres, website en telefoonnummer en ik promoot mijn reisbureau niet, ik vertel het wel in mijn introductie. Als ze daar naar vragen, vertel ik dat ze mij na de reis mogen benaderen als reisagent, maar dat ik op dat moment hun reisleider ben.”

De combinatie van reisleider en ZRA is voor Ruby een perfecte match.

Tranen in mijn ogen
Gedurende de coronacrisis besloot Ruby in het callcenter van ABN AMRO aan de slag te gaan, maar kwam ze er al gauw achter dat haar hart in de reiswereld ligt. “Nadat ik alle reizen had omgeboekt en het verder stil kwam te liggen, besloot ik in gesprek te gaan met de bank. Aangezien ik al ervaring had, werd ik na een gesprekje van vijf minuten direct aangenomen. Dat was fijn.” In totaal heeft Ruby 1,5 jaar op het callcenter gewerkt. “Ik was trots dat ik iets gevonden had, maar ik miste mijn werk heel erg. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat het tijdelijk zou zijn, dus toen ik een vast contract aangeboden kreeg, heb ik dat afgeslagen. In 2021 kwam het reizen langzaam op en heb ik weer een aantal reizen voor Oad kunnen doen. Eind van dat jaar hield het weer op en ben ik teruggegaan naar het callcenter.” Maar dit beviel Ruby alles behalve goed. “Ik vond het vreselijk. Iedere dag heb ik met tranen in mijn ogen gewerkt. Hoe mensen je soms aanspreken is vreselijk, dat maakt je dag niet. Dus ik was blij toen het reizen echt weer terug begon te komen en ik weer kon doen wat ik het allerliefste doe. Bezig zijn met reizen. En dit blijf ik echt nog een tijdje doen.”