14 april 2024
Thumbnail voor Slechte weersomstandigheden in Europese skigebieden? ‘Een beperkt beeld’

Slechte weersomstandigheden in Europese skigebieden? ‘Een beperkt beeld’

Groene pistes, papsneeuw en warme temperaturen: de omstandigheden van een wintersportvakantie tegenwoordig. Maar is dat wel zo? Of vallen die omstandigheden eigenlijk wel mee? Reisbizz ging in gesprek met een aantal reisorganisaties over wintersport van vandaag de dag.

De Jong Intra Vakanties is tevreden met dit winterseizoen. “Negatieve factoren zijn vooral het prijsniveau en de sneeuwzekerheid”, vertelt Tineke Boele namens de reisorganisatie. “Het kan natuurlijk altijd beter, maar we zitten op hetzelfde niveau als vorig jaar.” De Jong Intra heeft geen annuleringen ontvangen voor dit seizoen. “Annuleren is duur. Bij gebrek aan sneeuw geven mensen een andere invulling aan de vakantie. Maar eigenlijk kon in de Alpenlanden gewoon geskied worden.”

Ook Petra Kok van TUI beaamt dat: “Het wintersportseizoen is goed dit jaar, ook in de krokusvakantie. Nederlanders gaan vooral naar Oostenrijk, gevolgd door Frankrijk. Een wintersporter begrijpt dat het skiën weersafhankelijk is en zal niet snel om die reden annuleren of omboeken.” Volgens Petra laten alleen last minute boekers zich leiden door het weer. “Zo zagen we een stormloop in december toen de sneeuw ruimschoots uit de lucht kwam.” De last minute boekingen bij de Jong Intra zijn dit jaar min of meer gelijk. “Je merkt wel dat de klant zoekt naar hoger gelegen gebieden. Duitsland is een knipperlichtbestemming: ligt er sneeuw, dan komen er veel last-minutes voor een midweek of weekend. Die vallen dit jaar dus tegen.”

Petra Kok, TUI: "Een wintersporter begrijpt dat het skiën weersafhankelijk is en zal niet snel om die reden annuleren of omboeken."

Scandinavië populair
Buro Scanbrit ziet de populariteit én het aantal boekingen naar Scandinavië in de winter jaarlijks stijgen, wat volgens Michel Houmes niet per se te linken is aan de weersomstandigheden in de Alpenlanden. “De voornaamste reden is de groeiende interesse van consumenten in het Noorderlicht en een unieke winterbeleving met bijzondere activiteiten, zoals huskysledetochten en sneeuwscootersafari’s.” Michel benadrukt dat een wintervakantie in Scandinavië meer biedt dan alleen een skivakantie zoals in Europese skigebieden. “Skiën en snowboarden is uiteraard mogelijk op verschillende locaties. Aan goede sneeuwcondities namelijk geen gebrek. Echter gaat het hier om een unieke winterbeleving waarbij het skiën of snowboarden van ondergeschikt belang is. Slapen in een ijshotel, een sneeuwschoenwandeling en het zien van het Noorderlicht zijn de ingrediënten van een Scandinavische wintervakantie.” Ook de Jong Intra ziet een verschuiving naar de noordelijke landen waar de sneeuwzekerheid beter is. “Echter hebben bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden veel minder pistekilometers en het zijn vrij dure bestemmingen.”

BBI Travel heeft de afgelopen maand bijna het dubbele aantal last-minute boekingen verwerkt ten opzichte van vorig jaar. “Ook over het algemeen zijn de cijfers goed. We zien een flink aantal stijgingen in het aantal boekingen in vergelijking met het jaar ervoor”, vertelt Kirsten Muntendam namens de reisorganisatie. “Bij BBI Travel houden we echt van de winter. Het doet ons dus ook best zeer om die groene pistes in de Alpen te zien. Mocht je echter verzekerd willen zijn van sneeuw, dan is Scandinavië zeker het overwegen waard.”

Beperkt beeld
Het beeld in de media over groene berghellingen, weinig sneeuw en hoge temperaturen is volgens Michael Bergmans, Contract- en Productmanager bij ANWB Reizen, een beperkt beeld. “De temperatuur in het dal kan hoger zijn waardoor de sneeuw daar verdwijnt. Meestal worden de routes voor de dalafdalingen besneeuwd met sneeuwkanonnen. Dat zijn de beelden die men te zien krijgt: een witte strook sneeuw door een groen landschap.” Wat je volgens Michael niet te zien krijgt, is het daadwerkelijke skigebied waar genoeg sneeuw ligt en probleemloos geskied kan worden. “Ook toont de media meestal niet als het weer gesneeuwd heeft en alles in het dal weer wit ziet. Wij adviseren om een skivakantie te boeken in een gebied waar je boven 1500 meter kunt skiën. Dat zijn veruit de meeste skigebieden in de Alpen. Overigens weten de meeste wintersporters dit en zij laten zich niet gek maken door de waan van de dag.”

Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.