16 september 2024
Thumbnail voor Spectaculaire redding Nederlandse broers in Oostenrijk: ’60 meter abseilen naar gletsjer

Spectaculaire redding Nederlandse broers in Oostenrijk: ’60 meter abseilen naar gletsjer

Twee broers uit Nederland (49 en 45) zijn in de problemen gekomen tijdens een wandeltocht in de Oostenrijkse Alpen. Ze volgden een route die een app had aangegeven, maar het pad was moeilijker dan ze dachten. Daardoor kwamen ze op grote hoogte vast te zitten en moesten bergredders hen naar het dal brengen.

Volgens de politie van de deelstaat Opper-Oostenrijk vertrokken de vakantiegangers dinsdag voor hun tocht door de bergen. In de middag bereikten ze de top van de berg Hohe Kreuz op ruim 2800 meter hoogte. Vervolgens kozen ze een moeilijk pad terug naar beneden. De oudste van de twee broers kwam meerdere keren ten val en kon uiteindelijk niet meer verder. Aan het begin van de avond sloegen de Nederlanders daarom alarm.

Door de dichte en laaghangende bewolking konden de broers niet met een helikopter van de bergwand worden gehaald. Daarom werden vijf bergredders en twee agenten naar een berghut gebracht. Vandaaruit klommen zij het laatste stuk naar de broers. De jongste broer kon zelf met hen naar beneden, maar zijn oudere broer moest aan een touw 60 meter naar een gletsjer abseilen. Vervolgens moest hij ondersteund worden om de dichtstbijzijnde berghut, op twee uur lopen, te kunnen bereiken.

Vlak voor middernacht kwamen de broers en hun redders aan bij de hut. In de ochtend legden ze het laatste stuk naar het dal af.