16 september 2024
Thumbnail voor Tineke Boele roemt vriendelijke locals in Zuid-Afrika: ‘We voelden ons overal welkom’

Tineke Boele roemt vriendelijke locals in Zuid-Afrika: ‘We voelden ons overal welkom’

Zuid-Afrika, de wereld in één land. Dat was het uitgangspunt van Tineke Boele (de Jong Intra Vakanties) en haar familie voor de reis die ze deze zomer maakten. De route werd samengesteld door haar collega Irene van het Team Maatwerkspecialisten. “En dat werd het ook! Een reis vol belevenissen en ervaringen”, vertelt Tineke aan Reisbizz.

De reisroute van Tineke:
Kaapstad – Hermanus – Knysna – Tsitsikamma NP – Jeffreys Bay – Kariega Game Reserve – Oudshoorn – Stellenbosch – Kaapstad

De rode draad door de hele reis: de vriendelijke lokale bevolking. “We voelden ons overal welkom. Onderweg en ook in de verschillende accommodaties waar we overnachtten”, gaat Tineke verder. “De gastvrijheid en kwaliteit van guesthouses, de volle experience in de game reserve en de bijzondere ervaring in een chalet nog geen 50 meter verwijderd van de Indische oceaan. Door de diversiteit is er geen top 1, 2 of 3 van te maken.”

Kaapstad
Volgens Tineke een bijzondere mix van geschiedenis en de moderne tijd. “V&A Waterfront is een basis waar we ons als Europeanen snel thuis voelen. Tijdens een fietstour leer je de stad ook op een andere manier kennen. Over de geschiedenis, apartheid van toen en nu, ontwikkeling van de stad en hoe rijk en arm hier heel dicht bij elkaar leeft. Robbeneiland hebben we “due to weather conditions” niet kunnen bezoeken, maar dit is ook zeker een belangrijk onderdeel voor een compleet reisprogramma in Zuid-Afrika.”

Tekst gaat verder onder de foto's.

Foto's: Tineke Boele

Via Hermanus naar Knysna
Vanuit Kaapstad startte de rondreis met een Sunny Cars-huurauto via de ‘Coastal Route’ naar Hermanus. De volgende dag reed het gezelschap door naar Knysna. “Ook al staat Hermanus bekend als de walvishoofdstad van de wereld, hebben wij dat nog even uitgesteld en in Knysna een walvistour geboekt om deze machtige vissoort te spotten.  

Somervreug Guest House (één van de beste 5 sterren aan de Tuinroute) biedt een prachtig uitzicht op de Knysna Lagune en de Heights. Met alle ideeën die eigenaresse Wendy aanraadde, hadden we nog wel een paar dagen kunnen verlengen, genoeg te beleven dus.” Een tip van Tineke: “de township tour (via Emzini tours) in Knysna. Indrukwekkend en je krijgt veel informatie over de geschiedenis van de townships. Een groot deel van de opbrengst van deze tours wordt gebruikt voor verschillende projecten die de levensomstandigheden van de inwoners op lange termijn verbeteren.”

Tsitsikamma National Park en Jeffreys Bay
In Storms River Mount Rest Camp (in Tsitsikamma NP) was het heel rustig wakker worden in een chalet direct aan de rand van de Indische Oceaan. “Naast de mooie wandelingen is de kajaktrip over Storms Rivier ook zeker een aanrader.”

De volgende stop: Jeffreys Bay, “dé surfspot to be. Helaas was er bij aankomst te veel/verkeerde wind, dus op zoek naar een goed alternatief: de Viswijf. Het schip met deze naam was volgens het eigen verhaal in 1764 vanuit Scheveningen vertrokken en voor de kust van Jeffreys Bay gezonken. Alleen de kok had het overleefd. Maakt niet uit of het verhaal klopt, maar het is een aanrader als seafood restaurant met ook nog eens een uitgebreide wijnkaart. Overigens is het surfen de volgende dag wel gelukt; je boekt eenvoudig een surfles, direct aan het strand.”

Kariega Game Reserve
“In dit 3000 hectare grote wildreservaat (malaria vrij) leven vele soorten dieren, waaronder giraffen, zebra’s, cheeta’s, nijlpaarden en verschillende antilopensoorten. En met de cheeta als compensatie voor het missen van het luipaard, hebben we voor ons zelf de Big 4,5 mogen aanvinken.” Er zijn verschillende lodges in de Game Reserve. “Wij verbleven in de Mainlodge in een 3-kamerchalet. De overnachtingen zijn op basis van volpension en er zijn twee game drives per dag inclusief. Wat ons betreft één van de hoogtepunten van onze reis; een absolute wildlife experience.”

Tekst gaat verder onder de foto's.

Foto's: Tineke Boele

Oudtshoorn
Na alle indrukken en dieren in het Kariega Game Reserve, ging de reis in westelijke richting verder, om gestaag ook weer terug richting Kaapstad te reizen. “Via de route 62, de langste wijnroute van Zuid-Afrika, maakten we de volgende stop in Oudtshoorn. Voor onze overnachting op de struisvogelboerderij De Denne, werden we wederom uiterst vriendelijk ontvangen. De uitgebreide rondleiding en kennismaking met de struisvogels de volgende morgen is ook zeker een aanrader.”

Stellenbosch
“Vanaf Kariega hebben wij met deze route gemiddeld iets meer kilometers per dag afgelegd. Naast de mooie uitzichten maken de goede wegen én de huurauto ook hier een comfortabele en mooie ervaring van.” Met in totaal 146 wijnhuizen rond Stellenbosch is de keuze reuze. “Wij bezochten het prachtige wijnlandgoed van Lanzerac waar we een proeverij met hapjes beleefden inclusief een tour door de wijnkelder. Vanuit Bonne Experance Boutique Gueste House loop je zo het leuke centrum van Stellenbosch in. Hier slaagden we zowel in de winkel van Oom Samie als in de andere winkels nog voor leuke souvenirs.”

Kom meer te weten over Zuid-Afrika in de Afrika Special van Reisbizz Magazine.