7 september 2024
Thumbnail voor Treinen van en naar Frankrijk worden omgeleid, ook annuleringen: ‘Gecoördineerde sabotage’

Treinen van en naar Frankrijk worden omgeleid, ook annuleringen: ‘Gecoördineerde sabotage’

De Franse spoorwegen (SNCF) zijn naar eigen zeggen in de nacht van donderdag op vrijdag het doelwit geweest van opzettelijke brandstichtingen. Hierdoor is het treinverkeer met hogesnelheidstreinen van Parijs naar het westen, het noorden en het noordoosten erg moeilijk geworden. Veel tgv's rijden niet of moeten over oudere spoorlijnen een omweg maken.

De minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, spreekt van mogelijk "gecoördineerde sabotage". Ze vermoedt een verband met de opening van de Olympische Spelen vrijdagavond. Ze noemde het "afschuwelijk". De bewindsvrouw zegt te bekijken wat voor gevolgen dit kan hebben voor alle reizigers, inclusief de atleten die ergens naartoe moeten in het kader van de Spelen.

De sabotage lijkt begonnen bij de spoorlijn van de hogesnelheidstreinen naar het westen en zuidwesten met een brandstichting aan het spoor bij de plaats Courtalain, circa 115 kilometer ten zuidwesten van Parijs. Maar er zijn naar verluidt op vijf plaatsen brandbare objecten op de rails gelegd om het treinverkeer te verstoren.

Nederland
Internationale treinen van Eurostar tussen Nederland en de Franse hoofdstad Parijs doen er vrijdag 1,5 uur langer over door brandstichtingen langs het Franse spoor. Meerdere treinen zijn geannuleerd, meldt een woordvoerder van het spoorwegbedrijf.

De brandstichtingen hebben de hogesnelheidsverbindingen naar het westen, noorden (Lille) en noordoosten (Straatsburg) getroffen aldus Franse media. Er zijn grote vertragingen in Parijse stations zoals dat van Montparnasse. Veel treinen lopen een half tot twee uur vertraging op of rijden niet.