24 februari 2024
Thumbnail voor Vliegverboden tot 1 april verlengd, behalve voor Kaapverdië

Vliegverboden tot 1 april verlengd, behalve voor Kaapverdië

DEN HAAG - Het vliegverbod is voor alle landen waarvoor dat gold verlengd tot 1 april, behalve voor de Kaapverdische Eilanden. Voor de Afrikaanse eilandengroep vervalt het vliegverbod per middernacht, zo heeft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer laten weten.


De landen waarvoor het vliegverbod blijft gelden, zijn: het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Overigens zijn er wel een hoop uitzonderingen op dat vliegverbod, waardoor KLM gewoon kan blijven vliegen op landen als Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië en Suriname. Op de terugweg gaan er alleen Nederlanders mee en nog een paar groepen die uitgezonderd zijn.

Volgens het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert bij de corona-aanpak, is het verlengen van de vliegverboden noodzakelijk. Het OMT geeft daar de volgende motivatie voor:

“Zolang de naleving van het quarantainebeleid in Nederland onvoldoende is, is het belangrijk om reizigersstromen, vooral uit landen waar de verschillende VOC’s (Variant of Concern, zorgelijke virusmutaties, red.) circuleren, tot een minimum te beperken. Naast het ontraden van niet-essentiële reizen kunnen vlieg- en aanmeerverboden hieraan bijdragen en dienen deze te worden gehandhaafd. Gezien de nog beperkte aanwezigheid van de P.1.-variant uit Brazilië in Nederland is continuering van het verbod voor Zuid-en Midden-Amerika adequaat. Gezien de beperkte, maar toenemende verspreiding van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland is uitbreiding van het vliegverbod naar een groter deel van Afrika niet nodig. Door de uitgebreide verspreiding van de VK-variant is een uitbreiding van vliegverboden gericht op beperking van import van deze variant ook niet aangewezen. Het vliegverbod voor Kaapverdië kan niet met data worden onderbouwd. Er zijn geen tekenen van verspreiding van VOC’s in dat land. Een vliegverbod op Kaapverdië lijkt dan ook overbodig.”

Het is de bedoeling dat de vliegverboden beëindigd worden zodra het wettelijk verplicht kan worden gesteld om na aankomst in quarantaine te gaan. Dat is nu nog een dringend advies. Het aanpassen daarvan duurt langer dan verwacht.