24 oktober 2024
Thumbnail voor Zoover: stijging in reissom houdt consumenten niet tegen, boekingen ruim verdubbeld

Zoover: stijging in reissom houdt consumenten niet tegen, boekingen ruim verdubbeld

ROTTERDAM – Ondanks de stijgende reissom hebben de Nederlandse consumenten in de laatste week van december en de eerste week van januari weer massaal een vakantie geboekt. Dit blijkt uit de Vakantiemonitor van Zoover. In die periode zijn er 2,5 keer zoveel vakanties geboekt ten opzichte van het gemiddelde van afgelopen jaar. Spanje is daarbij met 32,3 procent verreweg de populairste vakantiebestemming.


De review- en boekingssite kan aan de hand van miljoenen bezoekers een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantiegangers. Zoover observeert een stijging van 249 procent ten opzichte van het gemiddelde aantal boekingen in de periode van 1 maart tot 26 december 2022.

Eerste seizoen zonder reisrestricties
Volgens Sterre Hoek, Brand Activation & Campaign Manager van Zoover, merken ze dat mensen echt weer zin hebben in een vakantie. “Komend jaar wordt hopelijk het eerste echte vakantieseizoen na corona zonder reisrestricties. Ze hebben tijdens de feestdagen besproken waar ze heen willen en zijn massaal gaan boeken.”

Meivakantie
Zoover merkt op dat een derde van de mensen die in de afgelopen twee weken een vakantie heeft geboekt een reis voor de meivakantie heeft ingepland. Een op de vijf heeft geboekt voor de zomervakantie en een op de zeven voor de voorjaarsvakantie. Zoover verwacht dat er in de komende weken nog meer zomervakanties geboekt gaan worden, vooral rond en na de jaarlijkse Vakantiebeurs.

Populaire bestemmingen
Voor de meivakantie is een all inclusive-reis naar Turkije het populairst. Spanje is met een aandeel van 32,3 procent de populairste vakantiebestemming (met Gran Canaria en Mallorca in de top 10 populairste regio’s), gevolgd door Griekenland met 23,5 procent (met Kreta, Kos en Rhodos in de top 10), Turkije met 22,2 procent en Egypte met 14,2 procent.

Gemiddelde reissom gestegen
De gemiddelde reissom die mensen uitgeven aan hun vakantie is de afgelopen drie jaar fors gestegen, van 1647,20 euro in 2019 naar 1954,18 euro in het huidige boekingsseizoen ( een stijging van 18,6 procent). Tussen 2021 en 2022 was die stijging 6,5 procent. Bij de top vier meest geboekte bestemmingen Spanje, Griekenland, Turkije en Egypte liep de gemiddelde reissom een stuk hoger op. Ook reizen naar de Verenigde Staten, Marokko en Curaçao stegen in prijs. "Maar sinds eind vorig jaar zijn de prijzen nauwelijks meer gestegen”, aldus Sterre Hoek.