16 september 2024
Thumbnail voor Bovenwindse eilanden bereiden zich voor op tropische storm, luchthaven Sint-Maarten gesloten

Bovenwindse eilanden bereiden zich voor op tropische storm, luchthaven Sint-Maarten gesloten

Minister-president van Sint-Maarten, Luc Mercelina, heeft maandagavond (lokale tijd) een nationale toespraak gehouden om de komst van tropische storm Ernesto. Ook de bewoners van Saba en Sint-Eustatius zijn gewaarschuwd door de autoriteiten.

Volgens de Meteorologische Dienst van Sint-Maarten zal de storm dinsdagavond de eilanden passeren. Er worden op alle drie de eilanden hoge golven verwacht en veel regen en onweer. Ook moet rekening worden gehouden met overstromingen in laaggelegen gebieden en steenverschuivingen in kwetsbare gebieden.

Alle overheidsdiensten en scholen op de eilanden zijn dinsdag en woensdag dicht. Op Sint-Maarten moesten alle bedrijven maandag om 23.00 uur hun deuren sluiten en mogen ze pas woensdag weer open. Apotheken, medische centra, hotels en pensions mogen wel open blijven. Princess Juliana International Airport, zoals de grootste luchthaven van het eiland officieel heet, ging maandag om 10.00 uur lokale tijd dicht. Het management laat weten woensdag vanaf 7.00 ’s ochtends naar verwachting weer vluchten te kunnen afhandelen.

Vluchten van en naar Schiphol staan er op dinsdag niet gepland. Naast Winair moeten dinsdag ook American Airlines, JetBlue, Air France, Silver Airways en BWIA vluchten schrappen.