19 juli 2024
Thumbnail voor Klimaatopwarming einde voor Europese skigebieden?

Klimaatopwarming einde voor Europese skigebieden?

DEN HAAG - Klimaatopwarming kan het einde betekenen voor een kwart van alle Europese skigebieden, melden wetenschappers in het tijdschrift Nature Climate Change. Door opwarming van de aarde komt een kwart van de 2234 geanalyseerde skigebieden tussen IJsland en Turkije gemiddeld eens in de twee jaar zonder sneeuw te zitten.


In de Alpen begon het afgelopen wintersportseizoen veelal groen en met regenval in plaats van sneeuw. De waarschuwingen voor lagergelegen skigebieden zijn niet nieuw. De Verenigde Naties waarschuwden skioorden op hoogtes van 1200 meter al in 2003 voor "slechte economische tijden" door klimaatverandering.

Bedreiging economie
Klimaatwetenschapper Samuel Morin noemt de situatie waar de skigebieden mee te maken krijgen in de Britse krant "een nicheprobleem in het licht van klimaatverandering". "Maar vanuit het perspectief van de mensen die in de bergen wonen en van de industrie afhankelijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen in welke mate klimaatverandering de economie bedreigt", legt hij uit in The Guardian.

Mogelijk ook te warm voor kunstmatige sneeuw
De wetenschappers hielden daarbij niet alleen rekening met natuurlijke sneeuwval, maar ook met het gebruik van sneeuwkanonnen. In onder meer Zuid-Europese skigebieden zal het bij een opwarmende aarde vaak te warm worden om überhaupt kunstmatige sneeuw te maken, of zal de gemaakte sneeuw snel smelten, schrijft The Guardian op basis van het onderzoek.