17 april 2024
Thumbnail voor Maaike van Wijk opent reisbureau na remigratie uit Zuid-Afrika

Maaike van Wijk opent reisbureau na remigratie uit Zuid-Afrika

OUDERKERK A/D AMSTEL - Maaike van Wijk zit niet stil. Ze werkt als interimmanager bij haar eigen consultancybureau, ontwerpt tuinen en interieurs voor haar eigen design studio en is afgelopen oktober gestart als reisadviseur bij Travel Counsellors met Top Travel Studio. Sinds een paar maanden is ze weer terug in Nederland na twee jaar geleden te zijn geëmigreerd naar Zuid-Afrika.


Maaike heeft veel van de wereld gezien. “In 2000 hebben mijn man en ik ons huis verhuurd en zijn we na onze bruiloft een jaar op huwelijksreis geweest. We hebben toen veel van de wereld gezien; Australië, Azië en Zuid-Amerika. Afrika sloegen we over, dat wilden we doen als we in de toekomst kinderen zouden hebben.” Maaike en haar man kregen samen een dochter en besloten vijftien jaar later een plan uit te werken om te emigreren naar Zuid-Afrika. “Onze dochter was boven verwachting enthousiast. Het is toch spannend of een puber het leuk vindt om in het buitenland te wonen, maar ze had er heel veel zin in en keek uit om naar een internationale school te gaan”, vertelt Maaike in gesprek met Reisbizz.nl.

Maaike met haar man en dochter op safari in Zuid-Afrika.

Boutique Hotel geopend
In 2019 vertrok het gezin samen naar Hout Bay, vlakbij Kaapstad, en openden drie weken later het boutique hotel Frogs Hill. “Familie van ons hadden daar een huis gekocht om tijd door te brengen zodra zij gepensioneerd zouden zijn, maar dat ging nog even duren. Tot die tijd zochten ze iemand die op het huis wilde passen. Iemand die iets met het huis zou willen doen, zoals een boutique hotel beginnen. Die kans lieten wij niet voorbijgaan”, gaat Maaike verder. In het hotel waren vijf kamers waarvoor veel boekingen binnenkwamen. “Dat gebeurde eigenlijk al vrij snel. Er kwamen Duitsers, Nederlanders, Fransen en Spanjaarden. Maar ook reizigers uit Japan en China.”

Het boutique hotel Frogs Hill dat Maaike met haar gezin opende in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika op slot
Het hotel liep dus goed voor Maaike en haar gezin. Tot in maart 2020 door het coronavirus alles van de een op de andere week voorbij was. “Toen het land echt op slot ging, waren wij zelf in het Krugerpark. We zagen echt het hele park leegstromen. Alle toeristen waren weg en ook wij kregen de ene na de andere annulering binnen.” Na een maand ging heel Zuid-Afrika op slot en hebben Maaike en haar gezin vier maanden lang binnen gezeten. “We mochten alleen naar buiten om boodschappen te doen of om bijvoorbeeld naar de apotheek te gaan, maar dan moest je wel je kassabon laten zien aan de politie.”

Travel Counsellor
In de tijd dat Zuid-Afrika in lockdown zat, hebben Maaike en haar man uitgebreid de tijd gehad om te bedenken wat de volgende stappen zouden zijn als zij weer in Nederland zouden gaan wonen. Naast haar interim werk en haar eigen design studio voor tuinen en interieur, besloot Maaike een opleiding tot reisadviseur te gaan volgen. “Een goede bekende van ons in Kaapstad is ook een Travel Counsellor. Zij vroeg zich af of dat ook niet iets voor mij was, aangezien wij zo veel van de wereld hebben gezien. Ik ben daar over gaan nadenken. Het leek mij heel leuk om ook voor andere mensen reizen samen te stellen.”
Na haar opleiding te hebben afgerond, is Maaike afgelopen september begonnen met een opleiding bij Travel Counsellors en per 1 oktober van start gegaan met Top Travel Studio.

Hout Bay

Verre landen
Maaike probeert haar drie banen zo goed mogelijk te combineren, maar voor nu ligt eerst de focus op het opstarten als reisadviseur. “Op het moment ben ik druk met het opbouwen van naamsbekendheid en het opzetten van het bedrijf zoals de website en de social media. Hopelijk weten de mensen mij straks te vinden zodat ik drukker ben met de boekingen dan met het creëren van naamsbekendheid.”

Maaike kijkt positief naar de toekomst en verwacht dat de markt weer gaat aantrekken. “Wat ik vooral verwacht is dat persoonlijk reisadvies een grote rol gaat spelen. Het vak gaat een nieuwe dynamiek krijgen waarbij mensen meer zekerheid en een vertrouwd gevoel willen bij het boeken van een reis. En als je dat via een reisbureau of persoonlijk reisadviseur doet, weet je dat het goed geregeld is.”

Voor nu boekt Maaike alle soorten reizen waar de klant naar vraagt, maar ze wil zich liever specialiseren in het verre reizen product. “Ik ben in ruim vijftig landen geweest. In veel landen weet ik de leuke plekken en mooie routes te vinden. Dat moet mijn toegevoegde waarde zijn, om mensen echt te helpen bij boeken van een mooie reis.”