8 september 2024
Thumbnail voor Paul Eldering: ‘De consument wil wel, héél graag zelfs’

Paul Eldering: ‘De consument wil wel, héél graag zelfs’

Dat de rechter de eisen van een tachtigtal vooral kleinere ICA-reisorganisaties in kort geding tegen de Nederlandse Staat zou afwijzen, was niet zo moeilijk te voorspellen. Het voorlopig ‘op oranje houden’ van de meeste verre vakantiebestemmingen in tegenstelling tot het gele reisadvies voor de Europese Unie is misschien niet altijd consequent, niet logisch en niet eerlijk, maar niet in strijd met de wet en dus niet onrechtmatig.


Juridisch valt er bar weinig te halen voor de reiswereld als de beleidsvrijheid van de regering (in een crisissituatie) wordt aangevallen. Ook niet als er soms sprake zou zijn van ‘misleidende desinformatie’. En zeker niet als de volksgezondheid in het geding is. Dat geldt ook voor het maken van onderscheid tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers. Kansloos. Een overheid kan daar niet toe verplicht worden.

Laten we niet wanhopen
Een dappere poging van deze touroperators, maar helaas niet erg realistisch, al hebben ze mijn volle sympathie. Je zal maar gespecialiseerd zijn in land X of continent Y buiten Europa. Een opsteker is misschien dat de rechter openlijk vraagtekens stelt bij de totstandkoming van de reisadviezen en kleurcodes in Nederland en dat ook het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder verklaarde het best ‘anders’ te willen.

Maar daar hebben we nu niet zoveel aan. Jammer dat die vermaledijde corona twee jaar na dato nog steeds niet onder controle is. Om gek van te worden. Laten we echter niet wanhopen.

Er is meer behoefte
Volgens de jongste Vakantie Sentiment Monitor van het NBTC is er weliswaar nog veel twijfel onder toeristen om de vakantie in voorjaar en zomer vast te leggen, maar de intentie om eropuit te gaan is er in hoge mate. Waarbij de helft van de Nederlanders komend jaar ondanks de pandemie zou kiezen voor het buitenland, zo’n 10% ver weg. Er is meer behoefte, aldus deze meting, aan ‘veiligheid en zekerheid’, of beter: gezondheid, geen onverwachte meerkosten en niet ergens stranden. En ja, er wordt later geboekt.

Lees het hele artikel van Paul Eldering in de column Stand van zaken in het nieuwe Reisbizz Magazine.