7 september 2024
Thumbnail voor Zoover: Nederlanders kiezen voor meer luxe en boeken last minute

Zoover: Nederlanders kiezen voor meer luxe en boeken last minute

ROTTERDAM - Nederlanders boeken hun vakantie steeds korter voor vertrek en hebben de afgelopen zomer 60 procent meer betaald voor hun reis dan andere jaren. Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. Ondanks de populariteit van zonnige bestemmingen voor de komende herfstvakantie, is Nederland in de afgelopen twee jaar verreweg het populairste vakantieland geweest.


Normaal gesproken ligt de piek voor het aantal boekingen in de maand januari. Maar vanwege de onzekerheid door de coronacrisis over vakanties en reisbeperkingen is die piek dit jaar verschoven naar de zomer, met een lichte dip in de maand juli. Volgens Zoover zat er gemiddeld deze zomer vier weken tussen boeken en vertrek. “In de reisbranche spreken we van een last minute als mensen binnen zes weken na boeken vertrekken, dus die vier weken is opvallend kort”, vertelt Lieneke Wijnia namens Zoover.

Daarnaast betalen Nederlanders dit jaar ook een hogere reissom aan hun vakantie. Die steeg deze zomer tot gemiddeld 2382 euro. De afgelopen jaren lag dat rond de 1500 euro. “Mensen gaan echt voor meer luxe, zoals 4- en 5-sterren hotels. Ook boeken de meeste mensen all inclusive, zodat ze het resort niet per se hoeven te verlaten. Maar dat is wel een duurder concept”, aldus Wijnia.

Het afgelopen kwartaal is de top 3 van meest geboekte reizen niet veranderd ten opzichte van het kwartaal ervoor. Spanje is nog steeds koploper, gevolgd door Griekenland en Turkije. Toch blijft Nederland sinds vorig jaar het populairste vakantieland volgens de Zoover Vakantiemonitor. Ook bij autovakanties voert Nederland de top 3 aan, gevolgd door Frankrijk en Italië. Vergeleken met 2019 laat Nederland een groei zien van 22 procent.