7 september 2024
Thumbnail voor ACM: prijsvermelding bij pakketreizen moet duidelijker

ACM: prijsvermelding bij pakketreizen moet duidelijker

DEN HAAG - De grote aanbieders van pakketreizen in Nederland vermelden hun prijzen niet op de juiste manier, dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het bedrijf deed onderzoek naar twaalf reisorganisaties waarvan elf de fout in gingen.


De verplichte bijkomende kosten werden bijvoorbeeld niet op de juiste manier vermeld, volgens ACM. Het kwam regelmatig voor dat consumenten de pakketreis niet konden boeken voor de prijs die als eerste getoond werd op de websites. De bedrijven krijgen nu acht weken de tijd om hun zaken op orde te brengen. Doen zij dit niet, of onvoldoende, dan gaat de ACM sancties treffen.

Verwachtingen
“De prijs is voor de consument één van de belangrijkste criteria bij zijn keuze", zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. “Met duidelijke prijzen waarin alle verplichte kosten zitten, kunnen consumenten de verschillende reisaanbiedingen goed vergelijken. We willen voorkomen dat zij aan het eind van het boekingsproces óf zelfs op hun reisbestemming geconfronteerd worden met onverwachte kosten.” De ACM verwacht van alle partijen dat zij hun prijzen inclusief verplichte kosten melden en dat het aanbod te boeken is voor de aangegeven prijs. “De branche is nu aan zet om te laten zien dat zij hun klanten op dit punt serieus nemen”, aldus Van Houten.

Branchorganisatie ANVR is het eens met de ACM dat reizigers op het moment van boeken een goed inzicht moeten hebben in alle kosten waarmee zij worden geconfronteerd. De reisbranchevereniging houdt eind deze week een bijeenkomst met de achterban "om te benadrukken" dat hier aan moet worden voldaan.