21 mei 2024
Thumbnail voor Dít waren de belangrijkste trends in de reiswereld in 2023

Dít waren de belangrijkste trends in de reiswereld in 2023

Het jaar 2023 is volgens de ANVR ‘zeer succesvol afgesloten’. “Sinds mei 2023 is er al sprake van een hoger aantal boekingen ten opzichte van 2022 én het pré-Covid jaar 2019. Het aandeel reizen en vakanties buiten Europa is weer vergelijkbaar met de ontwikkeling van vóór corona”, schrijft de ANVR in een bericht. De ANVR heeft in het kader van een terugblik op het afgelopen jaar diverse reistrends van 2023 op een rij gezet.

Meerdere generaties die samen reizen
“Steeds vaker zien we meerdere generaties met elkaar reizen. Soms om een speciale gelegenheid te vieren, maar steeds vaker ook gewoon voor de gezelligheid en de saamhorigheid. Een of twee weken met je kinderen en kleinkinderen op vakantie geeft toch een sterkere band dan elkaar een paar keer thuis opzoeken. Een fijne bijkomstigheid voor de ouders is vaak dat zij er ook een avondje samen op uit kunnen als de grootouders op de kleinkinderen passen”, schrijft de ANVR.

Toename van vakanties buiten het hoogseizoen
“Daarnaast zagen we in 2023 ook een toename van vakanties buiten het hoogseizoen. We zien in een aantal branches dat steeds meer werkgevers ervoor kiezen om meer flexibiliteit te geven aan hun werknemers en hun bedrijf niet volledig te sluiten gedurende de zomermaanden, waardoor mensen zonder kinderen makkelijker buiten het hoogseizoen kunnen reizen. Met name mensen zonder thuiswonende kinderen willen graag op een ander moment van het jaar reizen.”

Duurzamer willen reizen
“Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat de reiziger graag duurzamer wil reizen maar ook zijn vakantie niet aan zich voorbij wil laten gaan”, aldus de ANVR. “Vakantie met de trein groeit bijvoorbeeld wel maar is nog lang niet altijd ook een snelle en stabiele optie. Toch ziet de ANVR een groeiende belangstelling van reizigers die een paar uur extra reistijd geen probleem vinden en voor een duurzame treinreis kiezen. Met de elektrische auto naar de landen aan de Middellandse zee vergt tot nu toe geduld en creativiteit wat betreft opladen, maar meer en meer worden de mogelijkheden hiervoor verbreed. Wij zullen onze leden in het aankomende jaar gaan helpen met het beter zichtbaar maken van de duurzame initiatieven die op het reisvlak worden genomen. Hierdoor is het voor de reiziger mogelijk een duurzamer alternatief te kiezen.”

Weg van de massa
Er werd volgens de vereniging meer gezocht naar plekjes waar je vakantie kunt vieren weg van de massa. “Dit kan door meer buiten de schoolvakanties te reizen maar ook door te kijken naar de minder populaire plekken en meer in de natuur. We zien dat onze leden hun aanbod daar ook op aanpassen.”

Workation
Ten slotte ziet de ANVR dat de langere reizen waarbij mensen vanuit een vakantiebestemming gaan werken nog altijd doorzet. “Vooral onder de jongeren is dit een populair gegeven en sommige bedrijven spelen hierop in door dit toe te staan of zelfs met het bedrijf op een zonnige locatie te gaan werken. Waarbij het genieten en ontdekken van een andere omgeving na werktijd centraal staat.”