7 september 2024
Thumbnail voor KLM en El Al gestart met codesharesamenwerking

KLM en El Al gestart met codesharesamenwerking


KLM en het Israëlische El Al zijn deze maand een codesharesamenwerking gestart, waardoor de El Al-vluchten tussen Schiphol en Tel Aviv nu ook onder KLM-vluchtcode vliegen. Wanneer de Nederlandse maatschappij haar eigen vluchten naar Israël hervat, komen daar ook de El Al-codes op. Zo worden de banden tussen El Al en SkyTeam steeds hechter.

De vluchten van de Israëliërs van Schiphol naar Tel Aviv zijn nu te koop via de KLM-website onder de vluchtnummers KL2470, KL2472 en KL2474. El Al vliegt twee tot drie keer per dag op de route (behalve op zaterdagen, vanwege de sjabbat), met een mix van Boeing 737’s, 787’s en 777’s. Op die vluchten kunnen nu Flying Blue-miles gespaard worden.

KLM vloog vóór de aanval van Hamas op 7 oktober ook non-stop op Tel Aviv, maar daarna werd deze lijndienst maandenlang gestaakt. In het voorjaar keerde KLM terug naar Israël met een tussenstop op Larnaca op Cyprus, om de crew te wisselen, maar vorige maand is de route weer gestaakt vanwege een gebrek aan animo. Sindsdien vliegen alleen El Al en Arkia tussen Schiphol en Tel Aviv.

SkyTeam
Delta Air Lines ging vorig jaar een strategische samenwerking aan met El Al, en sindsdien zijn ook Air France en Virgin Atlantic codesharesamenwerkingen met de Israëliers gestart. KLM is de meest recente toevoeging aan dat rijtje. Al die maatschappijen zijn lid van SkyTeam (en vormen samen een trans-Atlantische joint venture). Ook toekomstig SkyTeam-lid SAS codesharet sinds dit jaar met de Israëliërs. Daardoor groeit de speculatie dat El Al binnen enkele jaren lid wordt van de alliantie, maar dat is nog niet bevestigd.