15 juni 2024
Thumbnail voor Luxemburg breidt wandelnetwerk uit met 18 wandelroutes: de Éislek Pied

Luxemburg breidt wandelnetwerk uit met 18 wandelroutes: de Éislek Pied

Dit is een persbericht.

De groene regio Éislek, beter bekend als de Luxemburgse Ardennen, biedt naast uitgestrekte bosgebieden ook glooiende heuvels en diepe valleien. Het prachtig diverse landschap maakt dit een ideaal gebied om te wandelen, fietsen en andere actieve outdoor activiteiten. De nieuwe paden vormen een toevoeging op het bestaande netwerk aan wandelroutes. De nieuwe wandelkaarten zijn vanaf nu beschikbaar. Nog meer natuur om te voet te ontdekken!


De ‘Éislek Pied’ (vertaald: de 'Éislek paden') is een verzameling van de allermooiste wandelingen die de regio Éislek te bieden heeft. Van het historische Clervaux pad waar cultuur letterlijk ligt ingebed in prachtige natuur, tot meer fysiek uitdagende heuvelachtige routes zoals het wandelpad Esch-sur-Sûre. Voor ieder wat wils dus. De nieuwe lokale wandelpaden en zelfs een heuse themaroute helpen je te beslissen waar jouw volgende avontuur naartoe leidt. De nieuwe wandelroutekaarten zijn vanaf nu beschikbaar.

Ontdek de hoogtepunten van Éislek
Naast prachtige natuur en nieuw te ontdekken wandelpaden heeft deze streek veel meer te bieden; ook op het gebied van cultuur, historie en lokaal geproduceerde producten kun je hier je hart ophalen. De vele kastelen, vestingen, musea en traditionele festivals in Éislek laten je de meer dan 1,000 jaar oude historie van deze noordelijke Luxemburgse regio ontdekken.

Ervaar UNESCO’s ‘The Family of Man’ in Clervaux
In het kleine, knusse dorpje Clervaux, omringd door de prachtige natuur van de Luxemburgse Ardennen, mag een bezoek aan de expositie ‘The Family of Man’ niet ontbreken. Deze unieke fototentoonstelling heeft niet zomaar de status van UNESCO-werelderfgoed gekregen; de indrukwekkende collectie bestaat uit 503 foto's van 273 fotografen uit 68 verschillende landen en is samengesteld door Edward Steichen namens het ‘Museum of Modern Art’ (MoMA) in New York.

‘The Family of Man’, voor het eerst gepresenteerd in 1955, schetst een portret van de mensheid en benadrukt dat alle mensen deel uitmaken van één grote familie, zonder de onderlinge verschillen te verhullen. De beelden behandelen 37 verschillende universele thema's waaronder liefde, geloof in de mensheid, geboorte, werk, gezin, opvoeding, kinderen, oorlog en vrede. Inmiddels heeft de tentoonstelling al meer dan 10 miljoen bezoekers getrokken. De expositie is wekelijks geopend van woensdag tot zondag (12-18u).

Bezoek het Kasteel van Bourscheid
Dit is niet alleen het grootste gebouw in zijn soort in Luxemburg, maar het Kasteel van Bourscheid, gebouwd in het jaar 1000, is ook één van de belangrijkste kastelen tussen de Rijn en de Maas. De heren van Bourscheid, die destijds het kasteel bewoonden, behoorden namelijk tot de meest invloedrijke ridderfamilies in deze regio. In de omgeving van dit voormalige herenhuis van Bourscheid worden diverse culturele en historische activiteiten georganiseerd, waarmee wordt bijgedragen aan het behoud van deze historische plek.

Maak kennis met de lokale ‘helden’
Na een stevige wandeling en culturele activiteiten, ben je in Éislek ook op het gebied van hoogwaardige streekproducten aan het juiste adres. Proef de smaak van Éislek en geniet van ‘puur natuur uit de Our’ met het al 25 jaar lokaal gebrouwen Ourdaller bier.

Van lokaal hoogwaardige en heerlijk warme scheerwol worden in de voormalige lakenfabriek ‘Duch vum Sei’ in Esch-sur-Sûre exclusieve dekens, maar ook andere wolproducten geproduceerd. Na een eerdere sluiting van de fabriek in 1975, wordt op deze manier niet alleen het cultureel en ambachtelijk erfgoed bewaard, maar juist ook op een moderne wijze verder ontwikkeld.

Geniet van traditionele festivals
Het hele jaar door worden er festivals en lokale evenementen georganiseerd in Éislek die een bezoek meer dan waard zijn:

  • Luxemburg’s oudste openlucht festival in Wiltz vindt dit jaar plaats van 26 juni tot 16 juli. Wat ooit begon als een kleinschalig theaterfestival op deze unieke locatie in de omheining van kasteel Wiltz, is inmiddels uitgegroeid tot een combinatie van klassieke en hedendaagse muziek en optredens, waaronder dans, opera en musical.
  • Eén van de jaarlijkse hoogtepunten van het Kasteel in Vianden is het Middeleeuwse Festival. Ridders, jongleurs en roofvogel demonstraties vullen het kasteel met leven zoals in de Middeleeuwen. Ga terug in de tijd en geniet van een Middeleeuwse markt met ambachtslieden en gastronomische specialiteiten. Ervaar deze plek ook eens vanuit een ander perspectief: Vianden is de enige plek in Luxemburg met een stoeltjeslift, dus mis dit avontuur niet!
  • Het charmante dorp Lellingen, één van de best bewaarde traditionele dorpen in deze regio, wordt op de nationale feestdag in Luxemburg (23 juni) omgetoverd tot het Open Air Konstfest; een artistiek kunstatelier waar vele schilderkunstenaars samenkomen.

Goed voorbereid op pad in Luxemburg
Hoewel de meeste bestemmingen in Luxemburg prima te voet of per fiets te verkennen zijn, reis je gemakkelijk en duurzaam met het openbaar vervoer, dat in heel het land gratis (!) is. En je bagage reist met je mee via Move We Carry, de bagageservice die je tas van A naar B brengt. Ideaal dus als je meerdere dagen gaat wandelen of fietsen.

Download de gratis app tijdens je bezoek aan Luxemburg voor meer informatie en inspiratie.