19 september 2024
Thumbnail voor Dit is hoe je je zakenreis financieel goed kan regelen

Dit is hoe je je zakenreis financieel goed kan regelen

(Partnernieuws) - Sommige ondernemers zijn alleen actief binnen Nederland, maar veel bedrijven hebben ook klanten buiten de landsgrenzen. Misschien haal je (onderdelen van) producten die je verkoopt wel uit een ander land. Je kunt alles digitaal en op afstand regelen, maar dit werkt niet altijd even goed. Tijdens een zakenreis is het veel makkelijker om dingen te regelen en te bespreken. Het nadeel van zo’n reis is alleen dat dit je flink wat geld kost. Dit is zeker het geval als je meerdere plaatsen wilt bezoeken. Om jou een handje te helpen het geld voor zo’n reis bij elkaar te krijgen, leggen wij je in deze tekst uit hoe je een zakenreis financieel goed kan regelen.


Betalen met eigen geld
Er zijn verschillende manieren om een zakenreis te financieren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om dit tripje met eigen geld te financieren. Richt je hiervoor niet tot jouw privévermogen, maar betaal de zakenreis met geld van jouw bedrijf. Je gaat immers voor jouw bedrijf op pad, waardoor het tegenover de Belastingdienst te verdedigen is dat je dit met zakelijk geld betaalt.

Als je net voor jezelf begonnen bent, is er mogelijk nog niet voldoende geld in kas om een zakenreis te financieren. In dat geval kun jij je tot jouw eigen vermogen richten. De kosten die je voor deze reis maakt, kun je in een later stadium alsnog terugbetalen. Dit kun je in één keer doen, maar je kunt ook iedere maand een gedeelte van de kosten terugboeken van jouw zakelijke rekening naar jouw privérekening. Op deze manier betaal je de reis uiteindelijk alsnog met zakelijk geld.

Zakelijke financiering aanvragen
Is er voldoende geld in kas om een zakenreis te financieren, maar is de bankrekening daarna ook leeg? Vraag je dan af of het verstandig is om de zakenreis zelf te betalen. Wanneer je alle geld op maakt, kun je namelijk niet meer investeren in jouw bedrijf op momenten dat dit nodig is. Gelukkig betekent dit niet dat je een zakenreis uit moet stellen. Je kunt namelijk zakelijk geld lenen voor het financieren van een zakenreis.

Wie op zoek gaat naar een zakelijke financiering, ontdekt snel genoeg dat er verschillende opties zijn. Je kunt jouw zakenreis financieren met een zakelijke lening, maar ook met zakelijk krediet. Voor een zakenreis is zakelijk krediet waarschijnlijk de beste optie. Een geldverstrekker zet dan namelijk een bedrag voor je klaar op een speciale rekening. Je bepaalt zelf hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Bij deze financieringsvorm betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag.

Zakenreis opnemen in de boekhouding
Financier je jouw zakenreis met zakelijk geld? Dan neem je dit tripje op in de boekhouding. De kans bestaat dat je hier vragen over krijgt van de Belastingdienst. Zorg er daarom voor dat je bewijs bewaart van een zakenreis. Hierbij kun je denken aan informatiebrochures of naamkaartjes, maar ook aan e-mails waarin afspraken bevestigd worden. Op deze manier kun je aantonen dat je daadwerkelijk voor zaken naar het buitenland bent geweest.