7 september 2024
Thumbnail voor ITAC-voorzitter van der Hoeven: Personeelsproblemen gijzelen reisbranche

ITAC-voorzitter van der Hoeven: Personeelsproblemen gijzelen reisbranche

WOERDEN – Of het nu op de reisbureaus, bij de touroperators of op Schiphol is, personeelsproblemen houden de gehele distributieketen binnen de reisbranche in hun greep. Dat is het betoog van ITAC-voorzitter Leo van der Hoeven op de jaarlijkse ITAC-borrel in kasteel Woerden.


In een indrukwekkende speech beklaagde van der Hoeven zich er over hoe lang reisagenten en ZRA’s in de wacht staan bij touroperators terwijl de website naar de klanten van touroperators piek fijn in orde zijn en wel een snel contact met consumenten mogelijk maakt. “Het ‘level playing field’ ontbreekt op dit gebied. De systemen waar retailers mee moeten werken zouden minstens zo goed moeten functioneren als de direct boekbare websites van diezelfde touroperator. De touroperators hebben ons nodig, maar dat komt onvoldoende tot uitdrukking in de dienstverlening aan ons.”

Schiphol
Vanzelfsprekend kwam ook het onbegrip over de situatie op Schiphol naar voren en die mening werd gedeeld door de aanwezige leden en leveranciers in de zaal. Een touroperator meldt aan dit medium hoeveel tijd zijn medewerkers kwijt is om een boeking te maken, alleen al vanwege de onzekerheid over bijvoorbeeld het vliegen vanaf Schiphol bij de reiziger. “Tel daar het chronische personeelstekort bij op en je begrijpt wat voor een wissel dit op mensen in de branche trekt”, aldus de betreffende touroperator.

Van der Hoeven gaf verder aan dat er hier en daar een spelletje wordt gespeeld met de waarheid en noemde KLM als voorbeeld. Volgens Verhoeven schrapt KLM onrendabele vluchten en wentelt de airline de schuld af op de luchthaven Schiphol.

Uitdagingen
Het was niet alleen kommer en kwel wat van der Hoeven deelde met de aanwezigen. Zo noemde hij ANVR-voorzitter Frank Oostdam en zijn bestuur als belangrijke ambassadeurs voor de branche. Van der Hoeven prees Oostdam voor zijn ‘avond aan avond’ optreden in de media de afgelopen coronajaren en ook nu nog rond de problematiek op Schiphol.

Ondanks de uitdagingen waar de reisbranche opnieuw voor staat wist de ITAC woensdagavond mensen bij elkaar te brengen. Van de op het moment nog 21 aangesloten ITAC leden waren er 11 aanwezig. De coronacrisis heeft zijn sporen achtergelaten. “Gelukkig hebben wij vorig jaar nog een nieuw lid mogen begroeten. Een zeer actieve ZRA die besloten heeft om een reisbureau te starten. Aan de andere kant staan hier meer collega’s tegenover die gestopt zijn”, aldus van der Hoeven.

Met een drankje in de hand pratend over wat de reisbranche verbindt, werd het een gezellige avond in kasteel Woerden, waar collega’s en concurrenten een gevoel van gezamenlijkheid wisten te creëren.