24 juli 2024
Thumbnail voor ANVR doet dringend verzoek om aanvullende steun in brief aan minister

ANVR doet dringend verzoek om aanvullende steun in brief aan minister

LEUSDEN - Het reisverbod is wederom verlengd en er is voor de reisbranche nog weinig perspectief op het het weer op vakantie gaan. Naar aanleiding van de verlenging doet de ANVR in een brief een dringende oproep aan minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van ’t Wout om een gesprek over ondersteuning van de branche in de komende maanden.


“De reisbranche dringt er bij het kabinet op aan te komen tot een duidelijk perspectief voor de zomer”, luidt de brief die door directeur Frank Oostdam is ondertekend. “Wanneer pas vlak voor de zomer alsnog enkele mogelijkheden worden gecreëerd, is het geld al aan iets anders besteed dan aan vakantie. Of Nederlanders lopen het risico dat de mooiste vakantieplekken reeds door vakantiegangers uit andere landen zijn ingenomen.”

In de brief wordt benadrukt dat er van de reisbranche niet meer kan worden verwacht dat ze klanten blijven weigeren, zonder dat er perspectief wordt geboden. “Ondanks de reisbeperkingen gaan er wekelijks tientallen vluchten naar zonbestemmingen. Tot nu toe houdt de reisbranche zich netjes aan de regels, maar duizenden mensen trekken zich echter weinig van de adviezen aan en stellen hun vakantie zelf samen.” De ANVR roept daarom het kabinet op om een duidelijke roadmap voor vakantiereizen op te stellen.

Aanvullende hulp
Er wordt gevraagd om aanvullende hulp nu het perspectief op reizen wordt uitgesteld. De ANVR beschrijft deze hulp in de vorm van verschillende maatregelen. Zo willen ze een verlenging van de annuleringskostenregeling en een aanvulling op de Voucherfonds-regeling voor omgeboekte reizen.

Daarnaast vraagt de ANVR om het doortrekken van de TVL- en NOW-maatregelen waarmee kan worden voorkomen dat bedrijven in de opkrabbelende markt alsnog de deuren moeten sluiten. Als laatst willen ze af van de TVL-voorwaarde waarbij een bedrijf een ander adres moet hebben dan het privéadres, waardoor veel kleine reisorganisaties niet in aanmerking komen voor de regeling.