19 juli 2024
Thumbnail voor ANVR doet oproep bij minister Koolmees: Kleine reisondernemers struikelen over TONK

ANVR doet oproep bij minister Koolmees: Kleine reisondernemers struikelen over TONK

LEUSDEN - In een open brief doet de ANVR een oproep aan minister Koolmees om samen met de reissector te kijken naar de uitvoering van de TONK regeling. Volgens de ANVR geven veel kleine, zelfstandige reisondernemers aan dat er bij sommige gemeenten sprake is van willekeur bij het al dan niet toekennen van de regeling.


De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet al eerder weten dat ‘onbekendheid en schaamte’ een rol kunnen spelen bij het te weinig gebruikmaken van de ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten’ (TONK) regeling. ANVR-voorzitter Frank Oostdam ging al eerder met zowel minister Koolmees als met staatssecretaris Keijzer in gesprek over de verlichting die de TONK regeling kan brengen bij kleinere ondernemers. “Helaas blijft tot op heden het gewenste resultaat uit”, aldus Oostdam.

De ANVR deed recent onderzoek aan de hand van een enquête onder kleine ANVR-reisondernemers en zelfstandige reisagenten waaruit bleek dat deze groep nog steeds tussen wal en schip valt en te weinig aanspraak kan maken op de regeling. Tussen gemeenten bestaan er volgens de ANVR grote verschillen als het gaat om de criteria wat betreft eigen vermogen en woonlasten. Bij dezelfde woonlasten zou de ene gemeente de regeling wel toekennen en een andere gemeente niet.

“Ondanks dat de TONK juist bedoeld is voor kleine ondernemers, lijken gemeenten ‘de hand op de knip’ te willen houden”, gaat Oostdam verder. “Of, zo blijkt uit de gesprekken die wij met onze ondernemers hebben gehad, je moet heel vasthoudend zijn, doorzettingsvermogen hebben, blijven mailen en bellen met de gemeente om alsnog TONK te krijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Einde nog niet in zicht
De ANVR stelt dat deze ondernemers sinds het begin van de pandemie niets hebben verkocht, maar toch kosten hebben gemaakt voor het annuleren of omboeken van geplande reizen. “Dat betekent dat deze ondernemers al sinds september 2019 het zonder of met lagere inkomsten moeten doen; en het eind is nog niet in zicht”, zegt Oostdam. “Het gebruik maken van een regeling vindt de sector dan ook wel het minste.” In de open brief roept de ANVR minister Koolmees op om te komen met een oplossing.