22 mei 2024
Thumbnail voor ANVR doet oproep voor de reissector: ‘Open de wereld met vaccineren én testen!’

ANVR doet oproep voor de reissector: ‘Open de wereld met vaccineren én testen!’

LEUSDEN – Reisbrancheorganisatie ANVR luidt de noodklok voor de reissector. Veel ANVR-reisprofessionals zijn hun baan verloren of staan op het punt die te verliezen. Maar met de combinatie van (snel)testen en vaccineren, ziet het ANVR dé oplossing om de bij haar aangesloten reisbedrijven perspectief te bieden.


Voorzitter Frank Oostdam: “Uit cijfers van het CBS afgelopen week blijkt nog eens dat wij, meer dan alle andere sectoren, de zwaarst getroffen branche zijn met een omzetdaling van meer dan 76 procent. En in onze ANVR-georganiseerde sector loopt dat zelfs op tot bijna 90 procent; dat houdt geen sector vol. En dat terwijl een oplossing voor de hand ligt.”

Want volgens Oostdam is het simpel, maar is premier Rutte terughoudend over het optimisme van de EU-lidstaten over de invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort. “Naast een door de EU-geïnitieerd vaccinatiepaspoort kunnen testen en sneltesten helpen om de angst van de overheid voor discriminatie weg te nemen”, zegt Oostdam. “Zo wordt reisondernemers perspectief geboden en tegelijkertijd krijgen mensen weer meer vrijheid.”

Mocht het ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlander afraden om ook komende zomer te reizen, voorziet de reissector grote problemen. “Het is beter om als overheid samen met de reisbranche nu snel te werken aan hoe vakantie- en zakenreizen straks weer georganiseerd kunnen worden, dan het op zijn beloop laten en de Nederlander, die inmiddels smacht naar vakantie, ongecontroleerd te laten reizen”, laat Oostdam weten. “Veel reizigers zijn al bekend met het ‘gele boekje’ dat zou kunnen dienen als medisch document, of het nu om vaccinatie of om (snel)testen gaat.”