28 februari 2024
Thumbnail voor ANVR: Donkere wolken pakken zich verder samen boven reisindustrie

ANVR: Donkere wolken pakken zich verder samen boven reisindustrie

LEUSDEN - Nu de reissector de altijd goed geboekte meivakantie alweer in de prullenbak ziet verdwijnen, pakken donkere wolken zich verder samen. Om niet een hele sector failliet te laten gaan, is extra steun hard nodig. Dat schrijft de ANVR in een verklaring als reactie op de persconferentie van het Nederlandse kabinet.


De Nederlandse reissector ligt al ruim een jaar zo goed als stil en is tijdens deze coronacrisis een van de zwaarst getroffen sector met een omzetverlies van ca. 90 procent en een banenverlies van 20 procent.

“Natuurlijk helpen de overheidsmaatregelen ons enigszins, maar de crisis duurt nu zo lang dat de inmiddels al volledig afgeslankte bedrijven geen greintje vet meer op de botten hebben. Perspectief en extra steunmaatregelen zijn voor ons onontbeerlijk”, aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam dinsdagavond.

“We begrijpen dat in een tijd waarin de besmettingen nog steeds toenemen, reizen nog even niet kan en nu ook niet verstandig is. Maar dit is de zoveelste klap en moet ook echt de laatste zijn. Biedt ons in ieder geval perspectief met het oog op de zomervakantie!”

Oostdam wil dat de NOW-regeling wordt verlengd en verhoogd naar 100 procent, verlenging van de TVL voor annuleringskosten, maar ook verbreding van de TVL voor de kleine bedrijven die nu geen gebruik kunnen maken van de vaste-kosten-regeling.

Voucherfonds
Op dit moment wacht de reissector met smart op een ‘go’ vanuit Brussel waar het gaat om het Voucherfonds dat zij samen met de Nederlandse overheid en garantiefonds SGR heeft opgericht. Dit fonds kan reisondernemers helpen aan een meerjarige lening waarmee zij consumenten kan terugbetalen die hun Reisvoucher, ontvangen in 2020, willen inwisselen voor geld.